Word fit, warm en genereer energie door thuis te trainen

11.08.2022 Kenneth Nwosu

Word fit, warm en genereer energie door thuis te trainen

Hardlopen op een loopband en daarmee energie opslaan voor het huishouden. Met de cardiotoestellen van SportsArts verander je calorieën, suiker en vetten in kilowatturen.

Het klinkt als een ideale manier om zowel je vetpercentage als energierekening te verlagen. Het blijkt een dure manier om je in het zweet te werken. 

15 million merits
In de Netflix-serie Black Mirror is er een episode genaamd 15 million merits. De aflevering schetst een wereld waarin de mensen hun dagen vullen met fietsen op een hometrainer om energie op te wekken en punten te verdienen.

Dat principe lijkt nogal onzinnig. Alle energie die uit de fietsers komt, moet er immers eerst in gestopt worden in de vorm van voeding. De energie die wordt opgewekt is bovendien lager dan de energie die de fietsers zelf gebruiken. Zelfs voor de meest actieve sporters wordt meer dan de helft van de gegeten calorieën gebruikt om het lichaam te onderhouden. Voor een gemiddeld persoon ligt dit rond de 70 procent. Van alle energie die iemand opneemt, wordt dus slechts 30 tot 50 procent gebruikt voor activiteit. Een deel hiervan wordt bovendien niet omgezet in beweging, maar in warmte. Die energie krijg je dus ook niet terug op een toestel dat beweging omzet in elektriciteit. 

Leven om te fietsen lijkt dus nogal zinloos. Een vestzak-broekzak-constructie waarbij er nogal een groot gat in het vestzak zit. 

Overtollige energie omzetten in nuttig energie
De realiteit is anders dan in de dystopie geschetst door Black Mirror. In ieder geval wat betreft de lichamelijke energiehuishouding, het metabolisme. De hedendaagse westerse wereld wordt vaak omschreven als een obesogene omgeving. Een omgeving die overgewicht faciliteert. Een overschot aan makkelijk beschikbare bronnen van energie in combinatie met een tekort aan activiteit. Dit leidt tot een structureel surplus aan ingenomen calorieën die worden opgeslagen in de thuisbatterij van het menselijke lichaam: de vetcel. 

In een wereld waarin het lichaam teveel energie opslaat terwijl steeds meer betaald wordt voor de energierekening, lijkt het trainen om energie op te wekken dan ook een slimme stap. Ongewenste energie in vetcellen omzetten in wenselijke elektriciteit.

Elektriciteit opwekken met cardio
Het idee is dan ook nieuw, noch revolutionair. Beweging wordt simpelweg via een dynamo omgezet in elektriciteit. Net zoals het draaiende wiel van een fiets de fietslamp van energie kan voorzien. 

De apparatuur van SportsArt werkt volgens hetzelfde principe, alleen kan nu een veel groter deel van de energie worden omgezet in elektriciteit. Je hebt immers geen energie nodig om vooruit te komen op een hometrainer.  

Volgens SportArt genereert de gemiddelde persoon 160 watt per uur op de toestellen. Ruben Meija, vice president van SportArt Americas, stelt dat een half uur trainen genoeg elektriciteit opwekt om een Macbook Pro voor 2,5 uur van elektriciteit te voorzien. 

Kanttekeningen
Adam Boesel van The Green Microgym had ook het idee om fysieke activiteit om te zetten in elektriciteit, maar dan aangeboden in een sportschool. Leden zouden op die wijze een bijdrage leveren aan het verbruik van de sportschool. Boesel wijst er echter op dat deze bijdrage beperkt is. Het energieverbruik van The Green Microgym werd slechts voor 35 procent gedekt met eigen opbrengst. Het grootste deel daarvan kwam bovendien van zonnepanelen en slechts een klein deel uit de toestellen. 

Boesel had dan ook al zijn bedenkingen toen in 2016 de Indische miljardair Manoj Bhargava een fiets zou hebben ontwikkeld die met een uur fietsen een huis een dag lang van elektriciteit kon voorzien. Dit zou slechts mogelijk zijn in huishoudens die slechts gebruik maken van de meest basale apparatuur die elektriciteit vereist. Het zou niet te vergelijken zijn met het energieverbruik van een gemiddeld westerse huishouding. 

Alle beetjes helpen?
Misschien bedenkt de lezer zich op dit punt dat niet de hele elektrarekening naar nul getraind hoeft te worden. Mogelijk kan het verbruik van een warmtepomp gecompenseerd worden?

Daarvoor moet flink doorgetrapt worden. Stel dat er sprake is van een lucht-water-warmtepomp. Volgens buderus.com kan deze een jaarlijks verbruik hebben van 3.060 kilowattuur, dus 3.060.000 wattuur. Gedeeld door de 160 watt die iemand per uur op de fiets kan genereren, betekent dit dat er 52 uur per dag zou moeten worden getraind om alleen al het verbruik van de warmtepomp te compenseren. Dat is vrij lastig, tenzij er sprake is van een partner die ook de hele dag traint en een kind dat na schooltijd tot bedtijd moet meetrainen. 

Alle beetjes kunnen helpen, maar in deze zijn er wel erg veel beetje nodig voor een significant effect. 

Vanzelf warm?
Een ander, tamelijk doorgeschoten, argument zou kunnen zijn dat er helemaal geen warmtepomp meer nodig is als er de hele dag getraind wordt met het gezin. Dan heeft iedereen het immers al warm genoeg door alle energie die het lichaam verliest in de vorm van warmte. Op de aanschaf van een warmtepomp kan dan, in theorie, bespaard worden. 

Of het gezin dan goedkoper uit is, dat hangt af van welke warmtepomp er zou zijn gekocht. Het goedkoopste cardio-toestel van SportsArt waarmee energie kan worden opgewekt, de indoor fiets, kost bijna 5.000 dollar. De loopband en crosstrainer kosten meer dan het dubbele met prijzen van respectievelijk 11.695 en 10.095 dollar. Een regulier trainingstoestel kost rond de 1.000 euro. En er moeten er in het voorbeeld dus drie  van de duurdere toestellen worden aangeschaft om met het hele gezin te kunnen bijdragen aan de benodigde 52 uur aan energieproductie. 

Het kind dat nog wel mag slapen, beleeft dan helaas wat koude nachten terwijl de ouders doorfietsen. 

Oordeel
In beginsel lijkt het een voor de hand liggend idee. Een idee dat bijna iedere bezoeker aan een sportschool wel eens bedacht heeft tijdens het hardlopen, fietsen, crosstrainen of roeien: “Was er maar een manier waarop ik dit energieverbruik weer kon gebruiken.” Die gedachte zal steeds vaker opkomen in tijden waarin we steeds kritischer worden wat effectief gebruik van energie betreft. 

Een cardiotoestel kopen voor in huis met een aanschafwaarde van 5.000 tot 12.000 euro om energie te besparen lijkt vooralsnog slim voor de centen, maar stom voor de euro’s. Penny wise, pound foolish