Ze boren gaten in Amsterdam

06.07.2021 Simone Tresoor

Ze boren gaten in Amsterdam

Dat klinkt erger dan het is. In de zoektocht naar alternatieve warmtebronnen doet Energie Beheer Nederland (EBN) seismisch onderzoek in de bodem van de hoofdstad op zoek naar aardwarmte.

De omwonenden merken er zo goed als niets van, blijkt uit het interview van AT5. Tractors met kleine boorinstallaties achterop boren om de 60 meter een gat in de grond, daarin wordt een stalen buis geplaatst. Een kleine hoeveelheid springstof wordt onderin de buizen, op ongeveer 50 meter diepte, geplaatst en tot ontploffing gebracht. Een doffe klap is alles wat je hoort.

Er wordt onderzocht op zes lijnen
De geluidsgolven die de explosie veroorzaken weerkaatsen in de ondergrond en door deze geluidsgolven in kaart te brengen kan EBN bekijken of er inderdaad aardwarmte gewonnen kan worden.

Overigens zijn de onderzoeken in de metropool onderdeel van een landelijk onderzoek naar geothermie. Er wordt gekeken op zes lijnen: (1) Schiphol-Diemen-Almere, (2) Haarlem-Amsterdam Noord-Landsmeer, (3) De Ronde Venen-Blaricum, (4) Almere-Laren, (5) De Ronde Venen-Amsterdam Zuidoost en (6) Lelystad-Amsterdam Zuid. Aardwarmte kan uiteraard een duurzaam alternatief worden voor aardgas. De provincies Noord-Holland en Flevoland hebben daarom het bedrijf gevraagd te bekijken welke ondergrond geschikt is om aardwarmte uit te putten.

Het IJsselmeer vormt een uitdaging
De Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN) van het EBN heeft al grote delen van Nederland in kaart gebracht. EBN verwacht dan ook geen verrassingen in de stad. In een stedelijke omgeving moet wat meer rekening worden gehouden met omwonenden waardoor de inpassing van het onderzoek wat meer inspanning vergt. Het IJsselmeer vormt een uitdaging, maar SCAN heeft al eerder zijn werk gedaan bij de Vinkeveense en Maarsseveense plassen en heeft dus ervaring met water.

Anders dan bij een gasveld bevindt de aardlaag die gebruikt kan worden voor aardwarmte zich in een groter gebied. Dat is gunstig omdat je dan de warmte op verschillende plekken omhoog kan halen. Een productielocatie is ongeveer twee voetbalvelden groot en wil je uiteraard zo dicht mogelijk bij de afnemers hebben om afkoelen te voorkomen. Voor een ruimtelijke inpassing zijn twee putten voldoende, een om warm water op te pompen en een om afgekoeld water weer in de grond te brengen.