Zeven projecten ontvangen subsidie voor productie hernieuwbare waterstof

29.04.2024 Sjoerd Rispens

Zeven projecten ontvangen subsidie voor productie hernieuwbare waterstof
©VoltH2

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft 250 miljoen euro subsidie verstrekt, verdeeld over zeven projecten, die zich richten op de productie van hernieuwbare waterstof. De projecten zorgen samen voor 101 megawatt aan elektrolysecapaciteit. 

De zeven projecten die subsidie krijgen zijn H2 Hollandia (Nieuw-Buinen), Hysolar (Nieuwegein), Groengas asset (Amsterdam), Groengas asset (Groningen), RWE Eemshydrogen (Eemshaven), Van Kessel Olie (Oude Tonge) en VoltH2 (Delfzijl). Van de totaal 101 megawatt toegekende elektrolyse capaciteit is 91 megawatt van de projecten uit de provincie Groningen. De waterstof wordt bijvoorbeeld geleverd aan de chemische industrie of tankstations. Eén project zal de duurzame elektriciteit voor elektrolyse krijgen via een directe lijn met een zonne-installatie. Dit draagt bij aan het verminderen van druk op het stroomnet.  De bedrijven hebben tot 2028 om hun elektrolyseproject af te ronden.

Het geld is afkomstig uit de Subsidieregeling Opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elktrolyse (OWE). De regeling is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd.