‘Een hybride oplossing past perfect in de vervangingsmarkt’

10.12.2021 Simone Tresoor

‘Een hybride oplossing past perfect in de vervangingsmarkt’

Jeroen Peeters is manager heating bij Daikin en vertelde tijdens zijn seminar op Huis & Energie hoe  belangrijk de invloed van de installateur is bij het inspelen op de vervangingsmarkt. Installateurs worden van harte uitgenodigd voor een bezoek aan het Daikin Experience Center om op de hoogte te worden gebracht van alle mogelijkheden in deze markt.

“Jaarlijks worden in Nederland 400.000 cv-ketels vervangen”, zegt Peeters. “Vrijwel allemaal door een andere cv-ketel en maar een klein percentage door (hybride) warmtepompen. De installateur heeft hier grote invloed op. Hij is vaak degene die de woningeigenaar adviseert. Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg, lijkt het devies vaak. Dat de installateur de cv-ketel kent als zijn broekzak, speelt hierin uiteraard een rol.”

‘Warmtepomp moet standaard worden voor de vervangingsmarkt’

Een hybride oplossing past echter goed binnen de vervangingsmarkt en, niet onbelangrijk, daarmee worden directe stappen gezet in de richting van de klimaatdoelen. “De installateur lijkt alleen nog niet altijd mee te willen en dat is echt jammer”, zegt Peeters.

Bij Daikin zijn ze ervan overtuigd dat warmtepompsystemen de standaard moeten worden in de vervangingsmarkt voor verwarmingssystemen. Het is een feit dat warmtepompen steeds efficiënter worden, ook bij lage buitentemperaturen. De technologie in warmtepompen heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels is er voor elk type woning in Europa een oplossing beschikbaar, zowel in nieuwbouw als in de bestaande bouw.

'Leg de klant uit hoe het werkt en wat de voordelen zijn’
“Het is van belang dat de installateur de klant een keuze geeft en dat hij zich verdiept in de situatie. Wat voor type huis is het? Wat is het gasverbruik? Hoeveel warm tapwater is er nodig? En dat hij de klant uitlegt hoe een hybride warmtepomp precies werkt. Dat ze echt gaan besparen op hun gasverbruik en dat je met een warmtepomp ook kunt koelen. In dat laatste geval is er wel vloerverwarming nodig of moet je convectoren plaatsen”, aldus Peeters.

Want wanneer gaat een warmtepomp met hybride werking aan? Bij 15 graden Celsius draait hij uiteraard volledig op de warmtepomp, dus zonder gas. Bij een graad of 7 gaat hij rekenen wat het voordeligst is en gaat de warmtepomp wellicht wat minder hard draaien en komt de cv-ketel er soms bij. Als het echt vriest, dan draait alleen de cv-ketel. Daikin heeft voor zijn hybride warmtepomp gekozen voor een systeem dat onder andere prima aansluit op de Intergas cv-ketels. Dat blijft namelijk de meest verkochte cv-ketel van ons land.

Het Experience Center
Peeters: “Het is hoog tijd dat de consument die toe is aan het vervangen van zijn cv-ketel overtuigd raakt dat warmtepompen de oplossing van de toekomst zijn. We moeten iedereen bewust maken van de energiebesparing, betaalbaarheid en voordelen voor het milieu. Dat kunnen wij niet zonder de installateur. Daarom hebben wij bij Daikin een Experience Center gemaakt. Die kun je bezoeken, nu nog virtueel maar straks ook op locatie. Het is een showroom met al onze oplossingen voor de residentiële, industriële en commerciële markt. We nodigen de installateur van harte uit voor een bezoek.”