‘Laat individuele huishoudens ook uitgaan van de trias energetica’

14.01.2022 Jan de Wit

‘Laat individuele huishoudens ook uitgaan van de trias energetica’

Onlangs sprak Arlo Hemkes, oprichter van Powerly, op consumentenbeurs Huis & Energie over het verduurzamen van de individuele woning. In zijn seminar Voorbeeldwoning: bestaande bouw naar all-electric zette hij de belangrijkste pijlers en aandachtspunten uiteen. “Verduurzamen is maatwerk, ga daarom niet zomaar voor de oplossing van de buurman.”

De early adapters van de energietransitie zijn om. Zij hebben hun huis verduurzaamd en zijn in veel gevallen nog de mogelijkheid aan het overwegen om hun huis zelfs energiepositief te krijgen. Nu is de bulk van Nederland aan de beurt.

Veel van deze mensen willen hun huis wel verduurzamen, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen, ziet ook Hemkes. “Verduurzamen is geen generiek verhaal, maar maatwerk. Met Powerly willen we daarom onafhankelijk advies kunnen geven voor de beste oplossing voor iedere unieke woonsituatie.”

Het bedrijf gebruikt daarbij vijf pijlers, zo legt hij uit. “Hoe ziet je huishouden eruit? Wat is je persoonlijke ambitie? Wat is de staat van het huis zelf, wat zijn de energetische waarden? In welke levensfase bevindt je je en hoe gaat dat de komende jaren veranderen? En ten slotte, wat is je budget?”

Hemkes benadrukt altijd bij de trias energetica – betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam – te beginnen. Hoe die balans eruit ziet verschilt immers ook per woonsituatie.

“Daarbij is ventileren vaak een stap die mensen overslaan, maar als je die overslaat dan staat de lucht stil en dat is ongezond. Neem ventilatie daarom altijd gelijk in de beginfase mee.”

‘Niks doen is sowieso geen oplossing’
Powerly is gestart als initiatief binnen Nationale-Nederlanden om klanten te helpen hun woning te verduurzamen. Later is het verder gegaan als zelfstandig bedrijf om mensen te helpen verduurzamen.

“Dat hoeft niet moeilijk te zijn zolang je maar de juiste hulp krijgt. Wij helpen consumenten met een landelijk dekkend netwerk van installateurs met het vinden van de slimste duurzame keuzes passend bij hun situatie en doelstelling”, aldus Hemkes.

“Daarbij is het belangrijk om elektriciteits- en warmtegebruik efficiënt en verspreid over de dag te plannen”, zo legt hij uit. “Volledig elektrisch is niet de heilige graal, want de meterkast van een woning moet daar bijvoorbeeld wel klaar voor zijn. Het is dus heel situatiegebonden.”

Alles bij elkaar genomen zijn drie zaken belangrijk volgens Hemkes. “Als je duurzame stappen overweegt dan moet je beginnen met de trias energetica, de individuele balans van de vijf pijlers moet leidend zijn – niet de situatie van de buurman – en niet alle oplossingen zijn dus interessant voor iedereen. Vraag daarom om onafhankelijk advies, want niks doen is sowieso geen oplossing.”