‘We moeten blijven innoveren om het momentum vast te houden’

11.04.2022 Jan de Wit

‘We moeten blijven innoveren om het momentum vast te houden’
©Monarch / Weishaupt

Op Duurzaam Verwarmd zal Rob Harms, directeur van Monarch, de vertrouwde Weishaupt-producten tentoonstellen. Daarin blijven ze verrassen, stelt hij. “Ze blijven hun producten maar bijschaven totdat het echt tiptop is. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het absoluut niet.” Dé uitdaging van nu is om daarnaast de installatiecapaciteit omhoog te krijgen om het huidige momentum te benutten.

Monarch vertegenwoordigt Weishaupt al 67 jaar, vertelt Harms, die dat een kleine 30 jaar zelf als directeur doet. Daarmee was Monarch de eerste buitenlandse, zelfstandige vertegenwoordiger van Weishaupt-producten. Eerst hoofdzakelijk met olie- en gasbranders, gaandeweg steeds meer met duurzame warmteoplossingen zoals warmtepompen.

“Binnen de samenwerking geven we ze natuurlijk advies vanuit onze kennis van de Nederlandse markt, maar in feite hoeft dat niet, want de Duitse en Nederlandse warmtepompenmarkten lijken heel erg op elkaar”, zo legt hij uit.

“We hoeven ze ook zeker niet aan te sporen om te blijven vernieuwen, want als bedrijf is Weishaupt echt een grote innovator. Daarbij gaan ze overigens niet over één nacht ijs. Ze blijven aan een product werken totdat het echt tiptop is.”

Mikken op unieke specificaties
Wat Weishaupt volgens Harms vooral goed doet, is luisteren naar de wensen vanuit het topsegment, waardoor ze zelf ook topsegment kunnen leveren. “Ze ontwikkelen echt unieke specificaties die soms tot wel twee jaar vooruitlopen op producten van concurrerende merken.”

Zo heeft Weishaupt de buitenunit van de lucht/water-warmtepomp Bi-block zo stil gemaakt dat deze nu geplaatst kan worden zonder overlast voor de buren. Deze maakt nu nog maximaal driehonderd omwentelingen per minuut en als hij modulair draait, kan dat zelfs met honderd omwentelingen uit. Alleen met vrieskou of bij een warm watervraag van 60 graden Celsius draait hij nog op volle toeren.

“Toen ik deze thuis liet installeren kwam er een bezorgde buurvrouw langs. Die had gezien dat ik een warmtepomp liet installeren en was bang dat ze last zou krijgen van het geluid. Toen hebben we afgesproken dat, als de warmtepomp aangesloten zou zijn en zou draaien, we nog eens gingen zitten. Als ze er dan last van zou hebben gehad, dan zou ik naar een andere oplossing gaan kijken”, vertelt Harms.

“Twee weken later kwam ik haar tijdens het uitlaten van de hond tegen en wou ze weten of ik de warmtepomp nou al eens aan had gezet. ‘Joh, die stond al aan toen je ernaast stond’, zei ik toen. Dus die was ook helemaal gerustgesteld.”

Nu versnellen dé uitdaging
Een belangrijk verschil tussen Weishaupt en andere grote warmtepompleveranciers is de oplage volgens Harms. “Veel grote warmtepompleveranciers willen alleen in serie verkopen, waar Weishaupt unieke ontwerpen maakt die niet per se bedoeld zijn om kosteneffectief in serie te produceren.”

Daarbij wijst hij op de snel populair geworden Bi-block en de Geo-block. “Dat zijn echt immens gewilde producten. De Bi-block verkopen we nu sinds drie jaar en komt grondgebonden in een 12 en een 20 kilowatt-uitvoering. De Geo-block als brongebonden systeem in een 8 en een 14 kilowatt-uitvoering. Beiden met een hoge COP-waarde en muisstil.”

Ook Harms loopt daarin tegen de grenzen van zijn kunnen aan. Zoals zoveel fabrikanten loopt ook Monarch er tegenaan dat ze wel meer warmtepompsystemen willen leveren, maar dat door het personeelstekort nauwelijks kunnen.

“Mensen willen nu massaal van het gas en dat kan makkelijk met een warmtepomp. Het is gewoon een ontzettend efficiënt systeem. Van elke eenheid energie kun je vier eenheden warmte maken. We kijken daarom naar alle mogelijke manieren op onze installatiecapaciteit op te schroeven. We moeten van het moment gebruik maken om nu eindelijk echt vaart te maken met Nederland van het gas af te krijgen.”