“Onze luchtbehandelingskasten zorgen voor een zo optimaal mogelijk binnenklimaat”

20.05.2021 Simone Tresoor

“Onze luchtbehandelingskasten zorgen voor een zo optimaal mogelijk binnenklimaat”
STULZ

STULZ is een prominente naam als het gaat om de koeling van datacenters, maar je treft hun systemen ook aan in veel ziekenhuizen, hotels, kantoren, scholen, openbare gebouwen, wijnhuizen, banken, industrieën en ga zo maar door. Ze bieden namelijk ook algemene en op maat gemaakte luchtbehandelingskasten (LBK’s) voor elk type installatie, vertelt Evert van Merkestijn, accountmanager luchtbehandeling bij STULZ.

“De luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid in een gebouw optimaal krijgen zodat mensen er comfortabel verblijven, dat is waar wij goed in zijn”, vertelt de accountmanager. “Wij bieden met ons paradepaardje, de ClimaPac, een luchtbehandelingskast voor elk type installatie.”

‘Wij onderscheiden ons in service, kennis en advies’
“Als je in een gebouw een zo optimaal mogelijk binnenklimaat wil, dan kom ik graag bij je langs om onze ClimaPac luchtbehandelingskasten te laten zien”, zegt Van Merkestijn. "Ons onderscheid zit hem in een stukje service, kennis en advisering. Wij denken vanaf het beginstadium met de klant mee. We komen aan tafel zitten om te bekijken wat hij nodig heeft. Wij hebben een puik computerprogramma zodat ik bij de klant direct kan ontwerpen wat hij wil hebben.”

Voor een installateur is het ideaal omdat er direct tekeningen en technische specificaties uitgedraaid kunnen worden. Na opdracht heeft hij binnen een week een 3D-tekening die hij kan implementeren in zijn eigen tekening. Als het systeem er dan eenmaal is, is het voor hem ‘plug and play’. De regeling is ontzettend gebruiksvriendelijk en je kunt hem bedienen met je telefoon, I-pad of laptop om zo eenvoudig de temperatuur of luchtvochtigheid in te regelen of te wijzigen.

Laag energieverbruik, hoge efficiëntie
Airconditioningsystemen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik van de gehele installatie. Daarom gebruiken ze bij STULZ hun technische kennis om energie-efficiënte systemen voor verwarming, ventilatie en airconditioning te ontwikkelen, waarbij de milieu-impact en CO2-uitstoot wordt beperkt, zonder concessies te doen op het gebied van de binnenluchtkwaliteit en het comfort. Om maximale energie-efficiëntie te realiseren worden er voor het ClimaPac-assortiment de modernste onderdelen gebruikt die zich onderscheiden door hun lage energieverbruik en hoge efficiëntie.

Nieuwe ontwikkeling in combinatie met warmtepompen
STULZ is op dit moment in de laatste fase van de ontwikkeling van de uitbreiding van de ClimaPac luchtbehandelingskast. Deze uitbreiding heeft alles te maken met de warmtepompen van Mitsubishi Heavy Industries, waar STULZ de grootste importeur van Europa voor is. Het bedrijf wil beide producten combineren tot een gebruiksklaar eindproduct. Vrij vertaald, een luchtbehandelingskast met verlengd frame voor de warmtepomp. STULZ hoopt hier zeer binnenkort meer informatie over te kunnen geven.

‘We zijn flexibel’
Voordeel is dat STULZ erg flexibel is in leveren en projecten. Zo doen ze de laatste tijd ook veel compacte configuraties en kleinere afmetingen, speciaal bedoeld voor installaties met minder beschikbare ruimte. Tevens zijn er verschillende filteroplossingen en kunnen zij met al hun LBK’s aan de meest veeleisende behoeften en toepassingen voldoen. Van Merkestijn: “Onze flexibiliteit,  zowel op het gebied van levertijden als met betrekking tot de specifieke kenmerken van projecten, is zodanig dat we het beste technische advies en nazorg kunnen bieden.”

STULZ beschikt in Madrid over een eigen state of the art faciliteit om de werking van de LBK's te testen. Hier worden verschillende extreme omstandigheden gesimuleerd. Er worden kasten tot wel 100.000 kuub getest op luchtkwaliteit, temperatuur, luchtvochtigheid. ”Alles wat in zo’n kast zit kun je testen, dat is wel uniek”, zegt Van Merkestijn. “Maar dat mag je ook van ons verwachten, niet voor niets hebben wij al een halve eeuw ervaring in wat wij doen.”