‘Tot 2025 gaat de Bosch Group 3 miljard euro investeren in klimaatneutrale technologieën’

12.01.2023 Joyce Beuken

‘Tot 2025 gaat de Bosch Group 3 miljard euro investeren in klimaatneutrale technologieën’
©Nefit Bosch

De Bosch Group wil vol in gaan zetten op hernieuwbare energie, maar niet op één technologie. “Afhankelijkheid van één vorm van energie of technologie is onverstandig, dat maakt je kwetsbaar”, legt Gerd Vrieling, commercieel directeur bij Nefit Bosch, uit. Zijn bedrijf kwam recentelijk met een interessant voorbeeld van deze strategie: de dakwarmtepomp. Maar er zit meer in het vat, want tot 2025 gaat de Bosch Group “3 miljard euro investeren in klimaatneutrale technologieën”.

De recent geïntroduceerde monoblock dakwarmtepomp zal vanaf medio 2023 op de markt komen. In eerste instantie als all-electric, maar een hybride variant staat al op de planning. Deze dakwarmtepompen zullen door Ibuild worden verwerkt in hun prefab woningbouwconcept.

Lees ook: Het dak op met de warmtepomp

De dakwarmtepomp is Nefit Bosch’s antwoord op de vraag naar een grootschalig toepasbare lucht-water warmtepomp in de bestaande bouw. Hier spelen immers het ruimtegebruik voor de binnen- en buitenunit, geluidseisen, afdoende isolatiewaarde en de noodzaak van een geschikt afgiftesysteem. Ruim drie jaar werkte Nefit Bosch met ervaringsdeskundigen aan zijn oplossing.

Wat zijn op dit moment de grootste uitdagingen voor de duurzame warmtesector en hoe anticiperen jullie hierop?
“Nederland heeft aangekondigd om per 2026 de hybride warmtepomp de standaard te maken, en daarmee is er een signaal afgegeven. Het is daarvoor namelijk heel lang over all-electric gegaan.

Een prima oplossing voor zowel nieuwbouw als ook renovatie, maar heeft niet de versnelling van duurzame oplossingen voor de renovatiemarkt gebracht. De grootste uitdaging is nu dus het verduurzamen bij renovatieprojecten.

Wij richten onze blik op een multi-technologische samenleving. Het is dus niet een pomp óf een ketel: Er zijn veel meer warmteopwekkers. Wel is de warmtepomp of hybride warmtepomp dominant.

Ook bevinden we ons in een paradox. De installateur vraagt om producten die snel en eenvoudig te installeren zijn vanwege een tekort aan kennis en handen in de sector. Maar systemen worden juist complexer, terwijl er minder mensen de installatiemarkt in gaan.

We wonen relatief klein in Nederland. We hebben weinig plek in onze huizen voor warmtepomptechnologie met buitenunits of vinden buitenunits lelijk. We hebben een warmtepomp voor op het dak ontwikkeld die veel weg heeft van een schoorsteen. Het neemt de barrières van te weinig ruimte en teveel geluid weg.”

Welke ontwikkelingen ziet u momenteel in de duurzame warmtesector?
“De klantenreis speelt zich tegenwoordig voor een groot deel digitaal af. Informatie over potentiele energiebesparing is zo toegankelijk dat de klant meer verantwoordelijkheid neemt. Een energielabel is slechts een klik van je verwijderd.

Het betekent anderzijds wel dat het voor de installateur moeilijker wordt om een advies te kunnen geven. De consument heeft de tijd om zich te verdiepen in de verschillende opties terwijl de installateur, die tot zijn nek in het werk zit, dat niet heeft.

Daar ligt een rol voor de leveranciers. Het is aan ons om systemen te ontwikkelen die de installateur ondersteunen bij het informeren tot het installeren en de service rond onze producten bij eindklanten.”

Hoe ziet de toekomst eruit?
“Er zal, wat energie betreft, altijd een klein aandeel fossiel blijven, maar het overgrote deel zal uit elektra gaan bestaan. Maar er moet ook rekening worden gehouden met de komst van andere vormen van energie als elektrolyse, groene waterstof of fuel cells.

A­fhankelijkheid van één vorm van energie of technologie is onverstandig. Dat maakt je kwetsbaar zoals de huidige energiecrisis laat zien. Je moet balans vinden in de energiemix.

De wereld is verslaafd aan fossiele energie. We zijn er te a­fhankelijk van. Daarom zet Nefit Bosch in op verschillende technologische ontwikkelingen. Tot 2025 investeren we vanuit het moederconcern 3 miljard euro in klimaatneutrale technologieën.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Warmtepomp Trendrapport 2023, een gezamenlijke uitgave van Warmte365 en Dutch New Energy Research. Wilt u het hele rapport lezen met alle trendanalyses en marktdata? Klik dan hier.