“Opschalen voor gasvrij vereist andere aanpak”

17.03.2021 | Actueel Simone Tresoor

“Opschalen voor gasvrij vereist andere aanpak”

Pessimistische geluiden bij de NOS over aardgasvrij Nederland: het zou allemaal te langzaam gaan, doelen worden niet gehaald en het kost de burger teveel geld. Is het echt zo slecht gesteld met het overschakelen naar gasvrij of valt het eigenlijk wel mee? We spraken erover met Maurice van Rees, onderzoeker bij Dutch New Energy Research en Marjan Minnesma van Thuisbaas, een expertisecentrum over duurzaam wonen zonder aardgas.

Marjan Minnesma: “Het gaat te langzaam, maar ook weer niet zo langzaam als de NOS berichtte. We moeten wel enorm opschalen en dat vereist een andere aanpak. Zorg dat iedereen gemiddeld 35.000 euro kan lenen zonder hypothecaire toetsing om het huis zo veel mogelijk energieneutraal te maken. Via de netwerkkosten op de energierekening betaal je dat bedrag dan terug in vijftien tot twintig jaar. Je energierekening is bijna nul en de afbetaling komt daarvoor in de plaats, zodat het maandelijkse bedrag niet omhoog gaat. Laten we daar mee beginnen.”

“DNE Research brengt ieder jaar een Trendrapport over Warmtepompen uit”, vertelt van Rees. Als je het laatste rapport er op naslaat is er een stuk minder reden voor pessimisme. De warmtepompmarkt vertoont een blijvend sterke groei in aantallen en in warmteproductie. Fabrikanten verwachtten een verkoopstijging van 37% in 2020 en installateurs rekenden zelfs op een verdubbeling van de verkoop. Het residentiële segment, zowel de bestaande bouw als nieuwbouw, vormt veruit het grootste deel van de markt en laat in aantallen de hoogste groei zien in vergelijking met de utiliteit en industrie.

Laat de moeilijkste gevallen nog even zitten

Onlangs berichtten wij dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft berekend dat het aardgasvrij maken van een woning gemiddeld 40.000 euro kost. De helft van dit bedrag zou niet terug te verdienen zijn door lagere energiekosten. "We moeten ons nu gaan realiseren en ook accepteren dat er veel meer geld bij moet dan nu vrijgemaakt is", stelde Taco van Hoek, directeur EIB.

“Een onrendabele top van 20.000 euro is onzin”, zegt Minnesma “Voor mensen met een eigen dak met ruimte voor voldoende zonnepanelen kan de overgang naar (bijna) energieneutraal nagenoeg kostenneutraal. Met Thuisbaas hebben wij dat inmiddels voor tientallen rijtjeswoningen gedaan. Voor mensen met een appartement zonder eigen dak kunnen we hun huis van het gas halen voor gemiddeld 10.000 euro. EIB benoemt vooral de moeilijkste gevallen, maar dat is de norm niet. Laat de moeilijkste gevallen nog maar even zitten en begin bij wie wil en waar het uit kan, dan zijn we zo zes miljoen huizen verder.”

Salderen helpt enorm

“Het zou fijn zijn als de overheid helpt met voorfinancieren, maar dat geld kunnen ze in de loop van tien tot 15 jaar allemaal weer terug krijgen”, aldus Minnesma. “Een beetje subsidie om mensen over de streep te trekken is fijn, maar niet noodzakelijk. Het langer doortrekken van het salderen helpt wel enorm en is de allerbeste draagvlak verhogende regeling voor burgers.”

 “Het is wel zo eerlijk dat niet alle kosten worden afgewenteld op de consument”, vindt Van Rees. “Elektrificering van de warmtevraag is essentieel in de transitie om de ongelijktijdigheid van aanbod duurzame stroom en stroomvraag te kunnen overbruggen. Als er teveel stroom wordt opgewekt kan dit worden opgeslagen in warmte om later te kunnen gebruiken. De consument weet hier te weinig van af en ontvangt geen financiële stimulans, terwijl we met zijn allen hiermee op termijn kosten vermijden.” 

Aan de slag!

Verder vindt Minnesma dat er veel nadruk ligt op warmtenetten. De overheden zouden denken ‘grote stappen, snel thuis’. “Dat is niet gedacht vanuit bewoners, maar vanuit hunzelf. Voor bewoners is het aanleggen van een warmtenet een enorme ingreep die jaren duurt en uiteindelijk een dure oplossing is. In 90% van de gevallen is all electric veel sneller en met bijna geen of helemaal geen hogere maandlasten.”

Minnesma: “We moeten het zien voor wat het is: een van de grootste opgave sinds 1945, die we binnen tien jaar moeten oplossen. Dat vereist een crisisaanpak en geen poldermodel. Laten we aan de slag gaan!”

 

Deze zomer verschijnt het gratis te downloaden Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2021. Dit rapport is opgesteld door DNE Research in samenwerking met Vereniging Warmtepompen en wordt jaarlijks duizenden keren gedownload door de sector en gebruikt door pers, politiek en beleidsmakers.  Naast actuele cijfers schetst het rapport de ontwikkelingen en toepasbaarheid van warmtepompen op technisch, sociaal en economisch vlak. Als fabrikant en installateur kunt u nog meedoen met dataverzameling. Geef daarvoor uw gegevens op via de link.

aardgasvrijvan het gas afproeftuinenproefwijkenEnergietransitieEconomisch Instituut voor de BouwThuisBaasMarjan MinnesmaDutch New Energy ResearchMaurice van Rees

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu