140 Belgische huishoudens testen zelf of woning geschikt is voor warmtepomp

18.02.2022 Joyce Beuken

140 Belgische huishoudens testen zelf of woning geschikt is voor warmtepomp

Een 140-tal gezinnen in Mechelen doet de komende twee weken mee aan de '50 graden-test'. Door de temperatuur van hun verwarmingsketel een tijdje te verlagen, kunnen ze onderzoeken of hun woning al geschikt is voor een warmtepomp of extra isolatie nodig heeft. De stad heeft al een groepsaankoop voor warmtepompen op poten gezet, dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Patrick Princen, gemeenteraadslid Vld-Groen-m+: "Het is beter als we massaal kiezen voor energiezuinige warmtepompen om onze woningen te verwarmen." Niet alle woningen komen echter in aanmerking. Daarom doen de komende twee weken minstens 140 Mechelse gezinnen mee aan de '50 graden-test'.

"Door de temperatuur van de verwarmingsketel te verlagen tot vijftig graden, kan je testen of je woning geschikt is voor een warmtepomp. Als je te veel comfort moet inleveren, moet de woning eerst extra geïsoleerd worden", zegt gemeenteraadslid Tine Van den Brande, ook lid van Vld-Groen-m+.

Om de Mechelaars aan te moedigen te kiezen voor een warmtepomp, lanceert de stad een groepsaankoop. Het groepsaanbod staat open voor iedereen die overweegt een warmtepomp te installeren in een woning of appartement in de deelnemende omgeving, maar richt zich vooral op bestaande woningen en renovaties. Mechelaars die deelnemen aan de groepsaankoop kunnen bovendien de hulp inroepen van een renovatieadviseur.