935 woningen in Amsterdam ZO verduurzaamd

16.09.2022 Niels van der Horst

935 woningen in Amsterdam ZO verduurzaamd
©Gemeente Amsterdam

Woningcorporatie Eigen Haard, het Nationaal Warmtefonds, twee Verenigingen van Eigenaren en de gemeente Amsterdam werken de komende anderhalf jaar samen. Dat doen ze bij de verduurzaming van een kleine duizend woningen in de wijk Holendrecht in Amsterdam‑Zuidoost. Een redelijk unieke (financiële) samenwerking. 

Woningcorporatie Eigen Haard heeft zevenhonderd woningen in bezit, de rest is in particuliere handen. Huiseigenaren en Eigen Haard vormen twee vve's. De verschillende partijen hebben 42 miljoen euro voor de verduurzaming bij elkaar gelegd. 27 miljoen euro betreft de twee leningen van Het Warmtefonds aan de vve’s.

De rest van het bedrag komt van subsidiegeld van het Rijk, de gemeente Amsterdam en een bijdrage van de vve’s. De woningcorporatie heeft al beloofd dat ze de huren niet zal verhogen. De eigenaarsbijdrage voor huizenbezitters stijgt wel van 80 naar 240 euro.

De lening van 27 miljoen euro is de hoogste ooit die het Nationaal Warmtefonds heeft verstrekt. Nationaal accountmanager bij het fonds Fiona Hamberg: “Mede door corona zijn er over een periode van een paar jaar vele gesprekken geweest tussen alle partijen voordat alle wensen en vereisten in het plan waren vertegenwoordigd.”

Ze zijn dan ook trots bij het fonds op dat het project doorgang heeft gevonden. “Laat je goed informeren door professionals over wat er technisch mogelijk is, want elke pand en elke VvE is anders. Denk aan energieadviseurs en een procesbegeleider.”

Van energielabel E naar A
Het is een omvangrijk pakket aan verduurzamingsmaatregelen die de precies 935 woningen ondergaan. Er komen nieuwe kozijnen en HR+++-glas, vloer- en dakisolatie, vernieuwde ventilatie, zonnepanelen en ledverlichting. Hiernaast gaan intensieve herstel- en renovatiewerkzaamheden plaatsvinden aan bijvoorbeeld het schilder- en metselwerk en de leidingen. De energielabels gaan daarmee van E en C naar A.

De besparing door de isolatie is overigens voor de bewoner, wel wordt 1,10 euro aan servicekosten in rekening gebracht voor de vernieuwde ventilatie. De huizen zijn na afronding van het project klaar om van het aardgas af te gaan, wat de buurt waarschijnlijk via een warmtenet zal gaan realiseren.

Grote bouwkundige veranderingen als deze hebben een flinke meerderheid van de stemmen nodig bij bewoners. 70 procent van de huurders moet voor het plan zijn. Bewonersconsulent Margreet Steenbeek van aannemer QBuild is verantwoordelijk voor de communicatie naar bewoners toe. “Het was eerlijk gezegd een topprestatie dat we in een tijdsbestek van slechts zes weken dat percentage hebben gehaald.” Hiertoe waren alle plannen vooraf uitgebreid besproken met de klankbordgroep en de bewonerscommissie. Na het groene licht van de bewoners konden ze deze zomer starten.

Woningen bleven bewoond tijdens de werkzaamheden
Projectleider Robert Sanstra van QBuild vertelde dat de woningen uit de beginjaren zeventig stammen. Er zijn wel tekeningen van de huizen maar die zijn niet zo gedetailleerd als men ze tegenwoordig maakt. “We zijn met een paar pilotwoningen begonnen, waardoor we nog beter zicht hebben gekregen op hoe de woningen zijn gebouwd,” aldus Sanstra.

Die kennis verwerken ze in de plannen en planning voor de rest van het project. “We kunnen nu een aantal elementen prefabriceren en de werkzaamheden van alle onderaannemers nog beter op elkaar afstemmen.” De uitdagingen zitten vooral bij de woningen in particulier bezit waarin gemiddeld vaker door de eigenaar veranderingen zijn aangebracht.

Ziet Sanstra verder uitdagingen? “Wat ik naast de omvang bijzonder aan het project vind, is dat de woningen bewoond blijven tijdens de werkzaamheden. Bewoners wil je natuurlijk zo min mogelijk tot last zijn en qua veiligheid is het anders dan wanneer je alleen met collega’s te maken hebt. Dus dat zijn duidelijke aandachtspunten.” Mooi onderdeel van de aanpak van Qbuild is dat bewoners gebruik kunnen maken van rustwoningen die ten behoeve van dit project volledig zijn ingericht.