Aangesloten op warmtenet maar toch last van stijgende gasprijs

06.10.2021 Simone Tresoor

Aangesloten op warmtenet maar toch last van stijgende gasprijs

Wordt je huis verwarmd via een warmtenet, krijg je toch een hogere rekening in verband met de stijgende gasprijs. Dit komt omdat de tarieven van alternatieve bronnen gekoppeld zijn aan de gasprijs, vertelt Vereniging Eigen Huis aan de Gelderlander.

Tienduizenden huizen in Nijmegen, Arnhem, Ede en Westervoort krijgen hun warmte via restafval, biomassacentrales en aardwarmte, dan zou je denken dat die prijs stabiel is. Toch moeten de bewoners rekening houden met tarieven die honderden euro’s hoger liggen.

Wettelijke koppeling
Er is een wettelijke koppeling met het gastarief en hoewel Vattenfall, de beheerder van de warmtenetten, zegt zijn best te doen de tarieven zo laag mogelijk te houden, zitten zij vast aan de inkoopcontracten voor warmte die dus aan de gasprijs gekoppeld zijn. Deze koppeling is in het verleden gemaakt zodat mensen die aangesloten zijn op een warmtenet niet duurder uit zouden zijn dan mensen met een cv-ketel.

Warmtenetconsument voelt zich benadeeld
Uiteraard is de warmtenetconsument hier niet blij mee. Ze voelen zich benadeeld, ook omdat ze niet kunnen kiezen voor een andere leverancier. Peter van Yperen, een van de bewoners: “Het is te gek voor woorden dat wij, aangesloten op het warmtenet, worden ‘gestraft’ omdat men vindt dat deze gekoppeld dient te worden aan de gasprijs. Het warmtenet is beter voor het milieu en wij zorgen zelf voor de brandstof die we via het afval in de kliko gooien.”