Aardgasvrij wonen in Haarlemse kerk

26.05.2021 Joyce Beuken

Aardgasvrij wonen in Haarlemse kerk

Verduurzaming van de bestaande bouw is een uitdaging, met name als we kijken naar zeer oude woningen. Maar ook monumentale gebouwen moeten op een punt de verduurzamingsslag maken. Gelukkig kan dat ook, is gebleken in Haarlem in de Pastoor van Arskerk.

In een kerk in Parkwijk, die in 1960 gebouwd werd, wonen inmiddels drie vrienden in hun eigen energiezuinige woning. Daar ging een intensief traject aan vooraf, vertelt Michael Beelen. Beelen is eigenaar van een loodgietersbedrijf en tevens bevriend met de drie bewoners van de kerk. Hij hielp zijn vrienden bij de renovatie van hun nieuwe woning.

Bewoners zijn aannemer
Beelen vertelt dat de kerk al een tijd niet meer gebruikt werd. De kerk ging in 2018 in de verkoop, waarna zijn vrienden het gebouw op de kop tikten. Er werd een plan gemaakt om het gebouw energieneutraal te maken. “Het leuke aan dit project is dat de kopers zelf de aannemer waren. Ze werden wel bijgestaan door een ‘echte’ aannemer, maar waren zeer nauw betrokken bij het project.”

De drie bevriende stellen die in de kerk gingen wonen kwamen wel voor wat tegenslagen te staan. Zo duurde het erg lang voor de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) hen een vergunning gaf voor de verbouwing. Doordat het om een zeer uitzonderlijk project gaat, konden veel subsidies niet worden aangevraagd.

Verschillende pompen
Alles werd volgens de norm geïsoleerd. Ook het dak werd 14 centimeter dik bedekt. Een dikke betonnen vloer met vloerverwarming moet de bodem aangenaam houden. Iedere woning heeft een eigen warmtepomp gekregen. “De ene maakt gebruik van een 18 kilowattpomp, de ander heeft gekozen voor 8 kilowatt en de derde voor 13 kilowatt. De keuze is natuurlijk afhankelijk van het oppervlak van de woning en in hoeverre er warmteverlies plaatsvindt.”

Ook de benodigde energie wordt duurzaam opgewekt, waar het ruime dak van de kerk zich goed voor ontleent. Beelen: “Er liggen zo’n 150 panelen op het dak. Ze zijn over drie woningen verdeeld. Een klein deel van de opgewekte stroom wordt teruggeleverd.”

Rekening van 850 euro naar nul
De komst van de panelen was door de bewoners goed te voelen in hun portemonnee. “In de winter hadden ze nog geen panelen, toen waren ze per woning 850 euro kwijt aan energie per maand”, vertelt Beelen. De bewoners maken geen gebruik van een accu. Ze gaan slim met de stroom om, door bijvoorbeeld overdag te wassen.

Tot slot wordt het douchewater duurzaam op temperatuur gebracht. Er zijn drie grote multivaten aanwezig met een inhoud van 600 liter. Het water wordt warmgehouden door de warmtepompen en vier grote zonnecollectoren.

Voor Beelen is het project geen onbekend terrein. Hij specialiseert zich in stevige verduurzaming. “Ik doe meer dan de standaard loodgieterij. Zo installeer ik ook zonneboilers en warmtepompen en andere systemen die een prominente rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering.”