ACM deelt waarschuwing uit aan bedrijven die kunstmatig energieprijs opvoerden

27.02.2024 Evelien Schreurs

ACM deelt waarschuwing uit aan bedrijven die kunstmatig energieprijs opvoerden
©Jack Tillmanns

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontving de laatste tijd signalen over handelaren die kunstmatig de prijzen voor gas en elektriciteit opvoeren. De toezichthouder deelde daarop waarschuwingen uit aan de energiehandelaren en sindsdien is de marktmanipulatie niet meer vertoond. 

De ACM legt aan de hand van een fictief voorbeeld uit hoe zulke marktmanipulatie eruit kan zien: een elektriciteitsproducent biedt zijn elektriciteit aan op de beurs. Een energiebedrijf brengt daar  een bod op uit. Een andere handelaar brengt een hoger bod uit, waarna de eerste bieder daar weer overheen biedt. Maar: die tweede bieder blijkt helemaal geen intentie gehad om de stroom echt te kopen, maar bracht alleen een bod uit om zo de prijs op te drijven.

Dit doen van ‘nep-biedingen’ is een vorm van marktmanipulatie. Op deze manier wordt een vals beeld gegeven van vraag en aanbod, en maken handelaren keuzes op basis van verkeerde informatie. Door het opvoeren van de prijs betalen handelaren en consumenten uiteindelijk meer voor hun energie.   

Energiebronnen zoals wind en zon zijn minder voorspelbaar dan bijvoorbeeld aardgas, waardoor energieproducenten regelmatig energie moeten verkopen of bijkopen. De ACM ziet er op toe dat handelaren zich daarbij aan de regels houden en kan bij overtredingen boetes opleggen. De ACM vraagt handelaren dan ook om melding te doen als zij verdenkingen hebben van marktmanipulatie.