Baksteen of veertje?

23.05.2023 Ernst Japikse

Baksteen of veertje?

Als voorzitter van Stichting Warmtenetwerk heb ik een mooie taak, die ik zie als een belangrijke verantwoordelijkheid naast mijn dagelijkse werk. Met de ruim 230 deelnemers van Stichting Warmtenetwerk gaan we samen de uitdagingen van de energietransitie aan. Dit is intensief maar vooral ook heel leuk.

Die warmtetransitie zelf kan op sommige momenten aanvoelen alsof je een marathon loopt terwijl je ook nog een baksteen op je hoofd balanceert. De energieprijzen zijn volatiel, er is een tekort aan materialen, er zijn nog onzekerheden met betrekking tot beleidsvraagstukken en de vertaling daarvan naar de praktijk.

Deelnemers uit de gehele warmteketen
We hebben dus uitdagingen genoeg: We moeten duurzame bronnen verder ontwikkelen en burgers betrekken bij de transitie. We moeten het systeem betaalbaar houden en voldoende materialen en mensen organiseren om het werk gedaan te krijgen. Maar als we samenwerken en elkaar blijven opzoeken, dan kunnen we die uitdagingen aangaan en kunnen we ze omzetten in kansen.

Binnen Stichting Warmtenetwerk komen de deelnemers uit de gehele warmteketen, van warmtebedrijven, netwerkbedrijven, gemeenten, woningcorporaties, leveranciers, aannemers tot adviseurs. Dat is best uniek wanneer je ons vergelijkt met andere koepelorganisaties en een goed uitgangspunt om écht samen te kunnen werken aan collectieve warmte.

Van elkaar leren
Daarbij zie ik de afgelopen tijd ook een beweging ontstaan dat koepels van andere duurzame energiesectoren – in binnen- en buitenland – elkaar steeds vaker opzoeken om ook onderling de verbindingen te leggen en van elkaar te leren. De kaarten worden steeds minder strak tegen de borst gehouden en de visie op de energietransitie verbreedt zich steeds meer richting een integrale blik.

Alle duurzame technieken, bronnen en verschillende systemen deugen in principe, in mijn persoonlijke optiek. Het is alleen belangrijk om te bepalen waar, hoe en wanneer welke (combinaties van) technieken het best tot hun recht komen. Laten we dus vooral blijven samenwerken en verbinden, binnen Stichting Warmtenetwerk en ook met andere duurzame energiesectoren en de overheid. Want uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: Nederland zo snel mogelijk van het aardgas afhalen en een schone toekomst creëren.

Dus laten we die baksteen op ons hoofd omzetten in een veertje en samen die marathon uitrennen!