Bedrijven falen volgens Milieudefensie in bereiken klimaatdoelen

05.07.2022 Kenneth Nwosu

Bedrijven falen volgens Milieudefensie in bereiken klimaatdoelen

Het streven naar 60 procent lagere CO2-uitstaat dat voor nog geen derde zal worden bereikt. Een gebrek aan transparantie en geen zicht op de totale uitstoot over de gehele keten. Volgens Milieudefensie zal geen van de 29 bedrijven, die werden gevraagd om de klimaatplannen, zijn klimaatdoelen halen. Althans niet in het huidige tempo en op de huidige wijze. 

Vorig jaar won Milieudefensie een rechtszaak tegen Shell. Shell diende volgens de rechter de CO2-uitstoot in 2030 te verminderen met 45 procent ten opzichte van 2019. Shell had volgens de rechter een “zwaarwegende inspanningsverplichting” om de uitstoot van toeleveranciers en klanten, de scope 3-uitstoot genoemd, te verlagen.

Reden voor Milieudefensie om de 21 bedrijven en acht financiële instellingen te vragen om hun klimaatplannen. Bedrijven als Tata Steel, Ahold, DSM, banken en pensioenfondsen. Die plannen werden op verzoek van Milieudefensie geanalyseerd door NewClimate Institute. Het instituut concludeerde dat de bedrijven soms geen idee hebben van hun volledige CO2-uitstoot over de hele keten. Bovendien zijn de bedrijven hier niet altijd transparant over

De hele keten
Shell stelt geen verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor uitstoot van leveranciers en klanten en zal daarom in beroep gaan tegen de uitspraak. Ook veel andere bedrijven hebben moeite met het nemen van verantwoordelijkheid voor uitstoot voorbij de eigen muur. Volgens Milieudefensie is het juist de keten in het geheel waarin grote stappen genomen kunnen worden voor reductie van uitstoot.

Ook voor de 29 andere bedrijven en instellingen is daarom gekeken naar de scope 3-uitstoot. De Europese lidstaten hebben als doel afgesproken deze te reduceren met 55 procent. In Nederland is dit 60 procent. Volgens onderzoek van NewClimate Institute zouden de 29 bedrijven slechts 19 procent CO2-reductie bereiken voor 2030. 

"Hoewel de wereldwijde uitstoot tegen 2030 gehalveerd moet zijn om onder de 1,5 graden Celsius opwarming te blijven, zeggen de 21 bedrijven slechts reducties van gemiddeld 19 procent toe."

Ook ontbreken in veel gevallen langetermijndoelen. De meeste bedrijven beloven na 2030 richting netto nul uitstoot te gaan, maar slechts twee bedrijven geven expliciet aan de uitstoot in de hele keten met minstens 90 procent te zullen verlagen. 

©NewClimate Institute

"Toezeggingen om slechts de emissies van productie te verlagen, kunnen consumenten, aandeelhouders en beleidsmakers een verkeerd beeld geven van de vooruitzichten voor het koolstofarm maken van een inherent emissieintensieve industrie.”

De bedrijven zouden niet transparant zijn en onvoldoende zicht hebben op de uitstoot over de gehele keten. Door alleen naar de eigen uitstoot te kijken worden grote stappen in reductie van uitstoot in de keten gemist. Sommige bedrijven zouden zelfs de eigen reductie ondermijnen door te lobbyen voor uitbreiding van koolstofintensieve infrastructuur.