Buiten de Randstad ligt het gemiddelde verbruik vrijwel altijd boven het plafond

18.10.2022 | Nieuws Jan de Wit

Buiten de Randstad ligt het gemiddelde verbruik vrijwel altijd boven het plafond
©Isolatie Centraal

In zes op de tien Nederlandse gemeenten ligt het gemiddelde gas- en stroomverbruik boven het aankomende verbruiksplafond, dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan, op basis van de regionale verbruiksdata van het CBS van 2021. Hiermee sluit het naadloos aan bij het TNO-onderzoek naar energiearmoede. In slechts één op de negen gemeenten blijft een gemiddeld huishouden binnen de grenzen van zowel 2.900 kilowattuur stroom als 1.200 kubieke meter gas per jaar.

Op basis van de regionale verbruiksdata van het CBS van 2021, die het deze maand publiceerde, heeft Zonneplan onderzocht in welke gemeenten het gemiddelde verbruik boven of onder het energieplafond liggen. Met name buiten de Randstad ligt het gemiddelde verbruik vrijwel altijd boven het plafond.

©Zonneplan

TNO kwam in een vergelijkbaar onderzoek, ook op basis van CBS-data, tot een conclusie die naadloos op het onderzoek van Zonneplan aansluit: energiearmoede doet zich met name voor buiten de Randstad. In het noorden, oosten en zuidoosten van het land en deels in Zeeland is de concentratie van energiearmoede veel hoger dan bijvoorbeeld in de grote steden.

Lees ook: ‘Om energiearmoede aan te pakken is lef nodig om écht keuzes te durven maken’

De provincies Friesland, Groningen en Drenthe kleuren in het onderzoek van Zonneplan volledig rood of oranje. Dat wil zeggen dat hooguit het stroomverbruik onder het prijsplafond blijft.

Gas bepaalt het grootste deel van de energierekening en daar ligt het verbruik – zeker in het Noorden – vaak ruim boven de limiet. De woningen zijn er gemiddeld genomen groter zijn dan in het Westen en vaak matig geïsoleerd.

In de Flevopolder is de concentratie (goed geïsoleerde) nieuwbouwhuizen veel hoger. In de gemeenten Lelystad en Zeewolde ligt het gemiddelde gasverbruik ruim 100 kuub onder het plafond, in Almere is het gemiddelde jaarverbruik zelfs maar 470 kuub.

Het stroomverbruik is er wel relatief hoog. Zonneplan concludeert dat dit komt “doordat Flevolanders bovengemiddeld vaak elektrisch rijden en verwarmen met behulp van een warmtepomp”.

ZonneplanprijsplafondstroomplafondgasplafondTNOenergiearmoedeenergiecrisis

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Dag van de Warmtepomp

8 juni 2023
13:00 - 19:00

Opleidingscentrum GO°

Lees verder

Webinar: Uitvoeringsgereed voor het NIP

8 juni 2023
16 uur
nvt

Regionaal Energieloket

Lees verder

Event: Samenwerkdag Rechtvaardige energietransitie

20 juni 2023
12:30 - 17:30
Basecamp

Stroomversnelling

Lees verder

Event: Hybride Verwarmd

21 juni 2023
TivoliVredenburg Utrecht

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu