China zet kachel uit om klimaatdoelen te halen

07.01.2021 Simone Tresoor

China zet kachel uit om klimaatdoelen te halen

Dat de Chinese overheid regelmatig drastische besluiten neemt is niets nieuws. Zo zaten net voor het nieuwe jaar een miljoen inwoners van Yiwu, een stad in de Oost-Chinese provincie Zhejiang, zonder straatverlichting en verwarming om voor het einde van het jaar toch nog hun klimaatdoelen te halen, valt te lezen in het NRC.

In de avond van 14 december ging daar plotseling de straatverlichting niet meer aan: een maatregel van de plaatselijke overheid. Het leidde tot chaos omdat automobilisten niet meer konden zien waar ze reden. De black-out was volgens het stadsbestuur nodig omdat anders de energiebesparingsdoelstelling voor het Dertiende Vijfjarenplan niet zou worden gehaald.

Kachels uit, fabrieken dicht

Ook ging de verwarming in kantoren, scholen, winkelcentra en zelfs ziekenhuizen uit. De kachels mochten pas weer aan als de temperatuur beneden de drie graden zou zakken. Het was op dat moment zo’n tien graden: niet bepaald behaaglijk. Ook fabrieken mochten nog maar een paar dagen per week produceren, sommige moesten zelfs helemaal dicht. Terwijl ze nu juist weer goed op dreef waren na de coronacrisis.

Kans op promotie bij behalen milieudoelen

Yiwu is niet de enige stad die energiebesparende maatregelen heeft getroffen. In heel China hebben zo’n 150 miljoen inwoners te maken met maatregelen die het energieverbruik en de vervuiling, waaronder de CO2-uitstoot, nog net voor 31 december binnen de doelstellingen van het plan moeten brengen. Voor Chinese ambtenaren is dat heel belangrijk: ze worden allang niet meer alleen afgerekend op economische groei. Het behalen van milieudoelen wordt steeds belangrijker. Als je ook op dat punt goed scoort, maak je meer kans op promotie.

Energietekort

In Zhejiang zou het terugdringen van het energieverbruik niets te maken hebben met een energietekort. Maar in andere delen van het land, bijvoorbeeld in de centraal-Chinese provincie Hunan, speelt dat wel degelijk. Deels omdat de winter dit jaar uitzonderlijk streng is, maar vooral doordat de industriële productie in China weer op volle toeren draait, na de zware klappen door de coronacrisis. Vooral de inwoners van Hunan kunnen dit jaar een koude winter tegemoetzien: het energietekort loopt daar volgende maand naar verwacht verder op. Pas in de lente is er weer genoeg energie beschikbaar.