Combi koelen én verwarmen is sleutel in energietransitie

13.07.2021 | Column Robert Jan van Egmond

Combi koelen én verwarmen is sleutel in energietransitie

Nu de zomers warmer worden en de winters milder, begint onze energiebehoefte voor verwarmen en koelen te veranderen. Het energiegebruik voor koeling gemeten in zgn. ‘Cooling Degree Days’ neemt in alle door het KNMI opgestelde scenario’s hard toe. Er zijn al vele kantoren die meer energie verbruiken voor het koelen in de zomer dan voor verwarming in de winter. En het vele thuiswerken in coronatijd geeft ook koeling in woonhuizen een boost.

De aircoverkopen zijn nog nooit zo hoog geweest: van 75.000 in 2016 naar 180.000 (!) in 2020. Het extreme aantal zeer warme dagen maakt dat we bereid zijn om te investeren in airconditioners voor het benodigde comfort. Het vele thuiswerken was de multiplier. En daar waar in de energietransitie de ‘terugverdientijd’ de belangrijkste drijfveer is om al of niet te investeren in nieuwe technieken, lijkt dit bij de aanschaf van een airco geen enkele rol te spelen. Sterker nog: nieuw comfort mag blijkbaar wat kosten. Maar we hebben een tunnelvisie. Het is tijd om koelen en verwarmen te combineren. Goedkoper, duurzamer én efficiënter!

De vraag naar koeling is een grote kans voor de energietransitie
Maar dan moeten we mensen wel vertellen dat je je huis met de meeste airconditioners ook het grootste deel van het jaar duurzaam kunt verwarmen. De gasketel hou je dan als back-up voor de hele koude dagen. Een soort hybride oplossing dus waarmee je een deel van de airco toch terug kunt verdienen!

Maar ook andere technieken worden aantrekkelijker
Denk aan een warmtepomp die je huis ook kan koelen, of een dauwpuntkoeler die deze zomer op de markt wordt geïntroduceerd en die maar 10% van de energie van een airco gebruikt. En niet in de laatste plaats de 5de generatie warmtenetten waarmee het door te koelen zelfs mogelijk wordt de warmte uit de zomer in de winter weer in te zetten.

In de energietransitie hebben we het ‘slechts’ over een nieuwe manier van verwarmen. En bij koelen gaat het meteen over een airco. Hoog tijd dat we die twee gezamenlijk aanpakken. Dan ontsluiten we meteen een heel nieuwe budget voor de energietransitie!

Robert Jan van EgmondTKI Urban Energykoelencooling degree daysAirconditioningaircowarmtepompdauwpuntkoeler

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Warmtepomp Business Day

8 september 2021
11:30 - 17:30
Bimhuis Amsterdam

Dutch New Energy Research

Lees verder

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu