Daikin: “een warmtepomp maakt geluid, geen lawaai”

19.02.2021 | Actueel Simone Tresoor

Daikin: “een warmtepomp maakt geluid, geen lawaai”

Drie jaar geleden had nog bijna niemand van warmtepompen gehoord, dat is inmiddels wel anders. “Het feit dat een warmtepomp ook kan koelen is wel zo lekker nu de zomers steeds warmer worden.” Aan het woord is Alfred Dekker, verantwoordelijk voor de marketing bij Daikin, een bedrijf dat bijna 100  jaar ervaring heeft in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van klimaattechniek.

Laten we het meteen maar benoemen: een warmtepomp maakt lawaai. “Dat klopt niet, een warmtepomp maakt geluid, geen lawaai”, beweert Dekker. “Iedereen heeft er een mening over, maar als je een gemiddelde Nederlander vraagt of ze wel eens het geluid van een warmtepomp hebben gehoord blijkt dat vaak niet zo te zijn. Jaren geleden rammelde het systeem nog, maar inmiddels zijn ze dusdanig stil dat je ze bijna niet hoort.”

Kosten per woning verschillen enorm

Voor de meeste mensen is de techniek vrij nieuw, maar de eerste Daikin-warmtepomp stamt al uit 1958. In Nederland was het gas altijd goedkoop dus hebben we cv-ketels, maar in bijvoorbeeld Zweden is de warmtepomp al volledig ingeburgerd. De technologie is momenteel zover doorontwikkeld dat wijzigingen aan het systeem in de toekomst minimaal zullen zijn. Het is een bewezen techniek die zelfs bij min 25 graden Celsius doet wat hij moet doen: zorgen voor een warm huis en een dito douche.

Om consumenten over de streep te trekken speelt het kostenplaatje uiteraard een belangrijke rol en daar zit hem bij warmtepompen nu net de crux: de prijs kan enorm verschillen. Alles hangt af van het type woning en de mate van isolatie. “Bij een jaren 80 woning betaal je voor een hybride warmtepomp rond de 4000 euro na aftrek van subsidie en inclusief montage”, legt Dekker uit. Als je bedenkt dat een nieuwe cv-ketel zo’n 1800 euro kost en de overheid je tegen een minimale rente geld kan lenen via de Energiebespaarlening, is het zeker een overweging waard als je je cv-ketel binnenkort moet vervangen. Je hebt dan namelijk al een groot deel van de kosten gehad en kunt de volgende jaren sparen voor de volgende stap. Het is hier ook aan de installateur om goed te adviseren.”

Koel huis in de zomer

Maar een warmtepomp levert natuurlijk ook iets op. Je huis wordt meer waard maar het grootste  bijkomende voordeel is dat je meestal met hetzelfde systeem je huis zomers kunt koelen. “De investering is inderdaad forser, maar het levert vier maal zoveel rendement op dan met een gasketel. Het is efficiënter en rendabeler en in combinatie met vloerverwarming verwarm je je woning heel geleidelijk, waarmee je je verbruik kunt terugbrengen”, zegt Dekker.

Maar Dekker is wel duidelijk: “De woning moet eerst goed worden geïsoleerd. Bij enkel glas en oude radiatoren is een volledig elektrische warmtepomp niet rendabel. Dan moeten er eerst aanpassingen worden gedaan. Glas en radiatoren vervangen, de boel goed isoleren en wellicht vloerverwarming aanleggen, dan is een hybride systeem wel rendabel. De ontwikkeling gaat snel. Drie jaar geleden stak niemand zijn vinger op bij de vraag of ze wel eens van warmtepompen hadden gehoord. Inmiddels zijn er veel meer ambassadeurs en early adopters. Wij zien dat onze klanten vooral iets hoger opgeleide 50-plussers zijn. De kinderen zijn uit huis, er zijn wat meer financiële middelen en er is tijd om zich in de materie te verdiepen.”

Zonnige toekomst

De verkopen bij Daikin gaan goed. De procentuele groei is aanzienlijk maar qua aantallen loopt het behoorlijk achter op cv-ketels. Slechts bij 1 op de 10 huizen wordt er voor een warmtepomp gekozen. “Daar is nog veel werk te doen”, beaamt Dekker. “Wij moeten het sentiment in de media aanpakken, want dat is regelmatig onnodig negatief en de overheid moet blijven stimuleren met subsidies. Er zal in Nederland een mix gaan komen van warmtenetten en warmtepompen. Op plekken waar geen warmtenetwerk mogelijk is zal men kiezen voor een warmtepomp.”

Ondanks de uitdagingen ziet Dekker de toekomst voor warmtepompen zonnig in. “Het nieuwe verwarmen is verwarmen én koelen. Binnenklimaat en gezonde lucht is belangrijk, blijkt ook maar weer eens tijdens de coronacrisis, en daar zijn wij dan weer expert in.”

daikinelektrische warmtepompLucht/waterwarmtepomphybride warmtepompkoelingisolatieklimaattechniek

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu