‘De douchewater-WTW laat je op een heel andere manier naar de totale warmtevraag kijken’
14.07.2023 Simone Tresoor

Onlangs plaatste Warmte365 een artikel over warmteterugwinning (WTW) uit douchewater. Het lokte mooie discussies uit op LinkedIn waaruit bleek dat er veel vragen zijn. Daarom licht Jos den Besten, business developer bij Hamwells, in dit artikel een en ander toe. Hamwells ontwikkelt en produceert duurzame douchesystemen.
Den Besten: “Onbekend maakt onbemind is zeker toepasselijk bij deze systemen. Er wordt bij projectontwikkeling en bouw vaak nog relatief conservatief gedacht. De overheid schrijft wel een en ander voor, maar daar wordt de WTW bij douchen, ondanks de hoge rendementen, helaas niet genoemd. Op een warmtepomp, zonnepanelen en isolatie krijg je in veel gevallen 30 procent subsidie en als je geluk hebt en je neemt nog een andere maatregel, krijg je op een douche-WTW slechts 100 euro terug en dat is een gemiste kans. Samen met andere WTW-ontwikkelaars zijn we momenteel op Europees niveau bezig de douchewater WTW in de EPBD te krijgen.”
Voordelen
Kosten voor een douchewater WTW variëren tussen de 400 tot 2.500 euro, geheel afhankelijk van het systeem. De markt hiervoor zit voornamelijk bij nieuwbouw en grootschalige renovatie. Maar ook waar veel water gebruikt wordt, zoals bij grote gezinnen, is het zeker snel interessant. “Met de efficiëntste uitvoering bespaar je per persoon net zoveel als een zonnepaneel oplevert, dus heb je een vierpersoonshuishouden dan bespaar je vier keer de opbrengst van een zonnepaneel. Per paneel is dat is ongeveer 350 kilowattuur op jaarbasis. Met de huidige prijs bespaar je zo’n 175 euro per persoon per jaar”, aldus Den Besten.
En dit is alleen de besparing aan de energiekant. Als je dit concept bij nieuwbouw of renovatie toepast betekent het dat je technische installatie 50 procent kleiner kan. Dan kun je de warmtepomp een stuk kleiner dimensioneren en in sommige gevallen hoef je misschien wel helemaal niet aan de warmtepomp. Dan is het systeem voor de projectontwikkelaar en wooncoöperatie ineens ook veel interessanter.
Waarom gebeurt dit niet meer?
“Ik heb het idee dat veel mensen geen idee hebben hoeveel energie warm water kost. Je kunt namelijk ongeveer 50 procent van de energie voor warm water besparen en dat is bij een moderne woning 25 procent op je totaalrekening. Hierbij komt dat bij een gemiddeld gezin de warmwatervraag er in een half uur per dag doorheen wordt gepompt. Bij de overige warmtevraag in een huis gebeurt dit verdeeld over 24 uur per dag", stelt Den Besten.
"Er is dus een hele hoge piek die elke dag terugkomt en die kun je met een relatief eenvoudige techniek een op een overzetten. Je hoeft niets op te slaan en je zet het in één keer om in bruikbare energie. Onze systemen zijn met name geschikt voor woningen met één woonlaag. Het is geschikt voor gestapelde bouw, modulaire bouw, vakantieparken, hotels et cetera.”
‘Je kunt op een heel andere manier naar je verwarmings- en warm watervraag kijken’
“Als je kijkt naar nieuwe concepten is bij de huidige nieuwbouwwoning warmte niet meer specifiek de vraag, het wordt vooral koeling. En het is prima dat Hugo de Jonge daar de warmtepomp nu voorschrijft, maar dat is niet in alle situaties de oplossing. Daarbij komt dat ze momenteel een lange levertijd hebben, relatief duur zijn in aanschaf en onderhoud en dat ze niet zomaar door iedereen te installeren en onderhouden zijn", vervolgt Den Besten.
“Een partner van ons heeft nu bijvoorbeeld bewust niet gekozen voor een warmtepomp. De woningen hebben onze systemen gekregen in combinatie met een boiler die eenvoudig te installeren en te onderhouden is. Voor verwarming kiezen zij voor infrarood vloerverwarming omdat de warmtevraag in de bewuste woningen laag is. Dit is veel voordeliger en door iedereen te servicen en dat is handig in tijden van personeelstekort. Het plaatsen van een doorstromer is ook een optie. Die levert warm water op het moment dat je het nodig hebt. Deze opties zijn wel minder efficiënt dan een warmtepomp, maar vele male goedkoper in aanschaf en onderhoud. Als je een hoog rendement uitvoering WTW plaatst, kun je op een heel andere manier naar je verwarming- en warm watervraag kijken”, aldus Den Besten.
“Onze douche-WTW is het enige product dat meer dan 50 procent efficiëntie geeft op één woonlaag en daardoor uniek is voor de gestapelde bouw. Ontwerpers zijn heel erg gericht op het halen van de BENG-normering: daar helpt dit systeem bij omdat de totale energiebehoefte van de woning omlaag gaat (BENG 1) en je daardoor ook minder energie duurzaam hoeft op te wekken (BENG 3).”