De nieuwe S-HR-ketel-E innovatie zorgt voor een aangenaam lage energierekening
16.04.2025 Rob Verbrugge Directeur Verbrugge Klimaat Advies

We zijn in de verwarmingsbranche weinig creatief en zeker niet slim als het gaat om vermarkten van de opvolgers van de hr-ketels. Ik kan het bijna niet over mijn lippen krijgen maar ik bedoel dus de warmtepompen. Hebt u tijdens een drukke verjaardag weleens gevraagd hoe familie, vrienden en kennissen reageren op het product warmtepomp?
Als positivo over deze productgroep springen maar al te vaak de tranen je in de ogen. Wanneer je hier wat dieper over na gaat denken, is het misschien veel minder verbazend. Waarom zouden de bedenkers van koelkasten hem bijvoorbeeld geen warmtepompje hebben genoemd of waarom zou de airco airco heten. De naam warmtepomp geeft de consument een onbestemd gevoel, hetgeen versterkt wordt door regelmatig negatieve publiciteit in de media. Daarnaast werkt het conservatisme van de installatiebranche ook niet echt mee en is de specifieke kennis in de branche gemiddeld erg mager.
Waarom kijken al deze partijen niet naar de werkelijke oorzaken van weerstand bij de consument die o.a. helder beschreven zijn door Pascal Zoetbrood en Niels Götz in hun onderzoeksrapport “verleid de consument”?
De Elektrische Super Hoog Rendement cv-ketel, de S-HR-ketel-E (oftewel de warmtepomp) is maar een hersenspinsel maar zou bij consumenten veel minder weerstand oproepen. Hoeveel branchegenoten hebben al vele malen moeten uitleggen hoe de warmtepomp werkt, terwijl bij airco’s consumenten direct begrijpen dat ze daarmee koele lucht krijgen. De reden van onze weerstand ligt aan ons oerbrein, die beoordeelt alles direct vanuit emotie en instinct en heeft meer macht dan ons bewuste brein. De investeringskosten voor een onbekend apparaat doen voor ons veel meer pijn dan de winst van de besparing, laten Pascal en Niels zien. Uit onderzoek blijkt, dat wij verlies van € 5,00 2,25 keer groter ervaren dan de blijdschap van het winnen van € 5,00. (verliesaversie) We moeten dus veel harder ons best doen om de S-HR-ketel-E te verkopen dan de door ons oerbrein volledig geaccepteerde gasketels. De warmtepompbranche moet dus proberen de S-HR-ketel-E aan ons oerbrein te verkopen. Winterbanden koop je ook niet om dat je geld te veel hebt maar omdat de fabrikanten je veiligheid verkopen en dat begrijpt het oerbrein.
Het helpt ook niet dat wij als enig land de consument vertellen dat we eerst aan de hybride moeten (omzet belang gasketelbranche) terwijl vele andere zonder gasketel historie direct All Electric promoten of ze All Electric ready noemen. Te veel belangen binnen een brancheorganisatie leidt altijd tot versnipperde consumenten informatie. Om de echte doorbraak te realiseren moeten er veel meer goed opgeleide installateurs en monteurs komen. Moet het probleem van service en onderhoud opgelost worden en kan meer verantwoordelijkheid van fabrikanten en leveranciers wellicht de oplossing zijn voor de vele consumenten met warmtepompen die uit de garantie lopen. Bij de hr-ketels duurde de consumenten acceptatie, gevoed door de conservatieve installatiebranche in de jaren ’80 ook zo’n 10 jaar. De warmtepomp is nu zo’n 15 jaar onderweg, dus misschien tijd voor allen om het rapport van Pascal en Niels is goed te lezen.