De pionier: Jacques Robeerst

20.05.2021 Joyce Beuken

De pionier: Jacques Robeerst

ACR Klimaat is sinds ruim 20 jaar een gevestigde naam in het Nederlandse klimaatlandschap. Oprichter en eigenaar Jacques Robeerst vertelt over het ontstaan van het bedrijf vanuit de puurste interesse in zijn vakgebied.

De geboren en getogen Brabander begon zijn bedrijf op 1 mei 2000. Maar liefst twintig jaar daarvoor kwam hij al in aanraking met koudetechniek en specifieker: ontwikkeling en productie van gecompliceerde warmte en koudesystemen (Grenco). In 1982 ging Robeerst aan de slag als vakantiehulp bij een klein bedrijf in de koeltechniek. Hier ontstond zijn interesse in het klimaatvak.

Na een studie Werktuigbouwkunde aan de HTS, die begon in Amsterdam maar dichterbij de wieg eindigde in Den Bosch, ging Robeerst aan de slag bij Grenco. Hij volgde daarnaast de kopcursussen Koudetechniek en Meet- en Regeltechniek en werkte daarna nog bij Panasonic en Alklima voordat hij in 2000 besloot om zijn eigen bedrijf te starten.

Groot pakket
Robeerst: “Ik had voornamelijk ervaring met koeltechniek, maar toen ik begon met ACR Klimaat ging ik met een breder aanbod aan de slag.” De overstap op duurzame warmtepomp-techniek gebeurde eigenlijk heel toevallig, vertelt hij. "Een van onze leveranciers produceerde tevens warmtepompen, namelijk Technibel. Omdat ik een breed en diep aanbod wilde leveren, zijn we naast splitairco en VRF-systemen tevens warmtepompen, chillers en fancoils gaan vermarkten. Inmiddels is het pakket zo groot dat Robeerst alles zegt te kunnen leveren op het gebied van gebakken lucht.

Natuurlijke middelen
De laatste jaren groeit de vraag naar een alternatief voor de ketel op aardgas in populariteit. “Vroeg inzetten op warmtepompen bleek een hele goede keuze,” meent Robeerst. Met de jaren breidde de productgroepen verder uit. Robeerst raakte zelf ook steeds verder verwikkeld in duurzame warmte. Momenteel houdt hij zich veelal bezig met het verder verduurzamen van de warmtepomp middels een natuurlijk koudemiddel (met een GWP van circa 3), ten opzichte van synthetische koudemiddelen die veel CO2-uitstoot met zich meebrengen (met een GWP van boven de 600).