Dé uitdaging van nu

16.04.2024 Sven Asijee Algemeen directeur van Wij Techniek

Dé uitdaging van nu

In het moderne technieklandschap staat de personeelsadviseur voor een wervelwind aan uitdagingen en kansen; met de opkomst van de millennials en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt is er werk aan de winkel. Hoe trek je vakmensen aan? Hoe behoud je ze? Jonge werknemers van vandaag brengen nieuwe verwachtingen met zich mee en dwingen organisaties om hun traditionele aanpak te heroverwegen. Maar investeren in de vakmensen die je in je bedrijf hebt, is net zo belangrijk. De werknemer verandert en dus moet het bedrijf mee veranderen.

Onderzoek wijst uit dat millennials, geboren tussen de vroege jaren ‘80 en het midden van de jaren ‘90, meer zoeken dan alleen een loonstrookje. Ze verlangen naar betekenis, balans en ontwikkeling in hun professionele leven. Betekenisvol werk, in evenwicht met andere belangen, is voor hen essentieel.

Dit betekent flexibele werkopties, een gezonde werk-privébalans en zicht hebben op de maatschappelijke impact van hun werk. Denk aan een bijdrage aan het klimaat, de zorg, de digitalisering.

Bedrijven moeten zich dus anders positioneren. Dit kan het herzien van arbeidsvoorwaarden omvatten, zoals flexibele werktijden en de mogelijkheid van parttime werk. HR-professionals spelen hierbij een cruciale rol door zich bewust te zijn van deze behoeften en proactief te reageren, wat zowel de tevredenheid van werknemers als de prestaties van de organisatie kan bevorderen.

Meer dan papier
Een effectief personeelsbeleid gaat verder dan een papieren handboek; het moet ook daadwerkelijk in praktijk worden gebracht. In een tijd waarin gekwalificeerd personeel schaars is, is het van groot belang om bestaande medewerkers te koesteren met een mensgerichte benadering, waarin individuele kwaliteiten worden erkend en loopbanen naadloos worden verbonden met wensen en organisatiedoelen.

Van elkaar leren
Uit onderzoek in opdracht van Wij Techniek is gebleken dat 40 procent van de nieuwe monteurs in de branche binnen twee jaar ontslag neemt bij hun werkgever en zelfs een andere branche kiezen. Dit terwijl de verduurzaming van Nederland alle vakhelden nodig heeft.

Eén van de grootste redenen is het gebrek aan de mogelijkheid voor leren en ontwikkelen, daarom is het ontwikkelen van een positieve ontwikkelcultuur van vitaal belang. Dit vergroot niet alleen de betrokkenheid van medewerkers, maar zorgt er ook voor dat ze voldoende zijn toegerust om bij te dragen aan de uitdagingen en kansen waar de organisatie voor staat.

Een mooi initiatief is bijvoorbeeld de inzet van de leerambassadeur als verbindende schakel tussen medewerkers en HR en P&O. Door de drempel weg te nemen bij naaste collega’s om te spreken over scholing en ontwikkeling, kan een leerambassadeur een cultuur van groei en ontwikkeling bevorderen, gewoon op de werkvloer.

Mensenwerk
Innovaties kunnen een oplossing bieden om effectiever te werken en deels een antwoord bieden voor de personeelskrapte. Maar nieuwe technologieën en methodes hebben alleen impact als vakmensen ermee kunnen werken en erin geloven Dat vraagt om skills en goede opleidingen. En dus om een positieve leercultuur.

HR-werk is mensenwerk. Vanuit verwachtingen en wensen van medewerkers werken aan een stevig fundament voor een bedrijf die met uitdagingen en kansen te maken heeft. Met een maatschappelijk kompas en vooruitkijkend naar morgen en overmorgen. HR-werk is mensenwerk, niet alleen voor HR, maar ook voor de leidinggevenden.