De warmtepomp breekt door met 167.000 installaties, groei houdt ook na energiecrisis aan
15.11.2023 Jan de Wit
In 2023 zullen er naar verwachting 167.000 warmtepompen worden geïnstalleerd in de woningbouw, dat concluderen Dutch New Energy Research (DNE Research) en Warmte365 in het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024. De verwachting is dat het aantal geïnstalleerde warmtepompen in woningen met 51,8 procent groeit ten opzichte van 2022, toen werden er 110.000 warmtepompen geïnstalleerd. Vorig jaar groeide het aantal warmtepompinstallaties mede dankzij de energiecrisis met 52 procent. Dat de warmtepomp dit jaar een vergelijkbaar groeicijfer haalt is volgens Daan Jansen, hoofdonderzoeker van DNE Research, een duidelijk teken dat de warmtepomp is doorgebroken.
Vorig jaar sprak Dutch New Energy Research de verwachting uit dat er 100.000 warmtepompen zouden worden geïnstalleerd in 2022. Dankzij een fantastische eindspurt werden dit er zelfs 110.000. Of een dergelijk slotstuk er dit jaar weer inzit is nog niet duidelijk. Wat wél duidelijk is, is dat de groei in 2023 zich volgens de prognose met 167.000 geïnstalleerde warmtepompen heeft doorgezet, én dat die groei de komende jaren gaat doorzetten.
“In 2023 zijn er wederom grote stappen gezet in warmtepompsector. In absolute aantallen is de markt bovendien sneller gegroeid dan in 2022. Het aantal in gebruik genomen warmtepompen in de bestaande bouw is zelfs meer dan verdubbeld”, aldus Jansen.
“Daarmee is het doel van demissionair kabinet Rutte IV om in de periode 2022 tot met 2024 125.000 warmtepompen in de bestaande bouw te plaatsen al ruim een jaar voor tijd gehaald. Het is duidelijk dat we niet langer te maken hebben met een kortstondige groeispurt als gevolg van de energiecrisis, maar met een markt die volwassen begint te worden.”
De normering vanaf 2026 zal de groei spectaculair gaan aanjagen. In het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 schetst DNE Research vier scenario’s tot en met 2030. In het laagste scenario zullen er vanaf 2026 al 240.000 warmtepompen per jaar in de bestaande bouw worden geïnstalleerd. In het hoogste scenario zijn dit er maar liefst 300.000. In beide scenario’s zijn de 50.000 extra warmtepompen per jaar in de nieuwbouw nog niet eens meegenomen.
“Vanaf 2026 wordt het verplicht om bij vervanging van de cv-ketel een duurzaam alternatief te installeren. In de meeste gevallen zal dat een hybride warmtepomp zijn. Daarvoor hebben we inmiddels honderden extra monteurs opgeleid, maar dat zullen er duizenden moeten worden. Vakkundige installatie is essentieel, maar gedegen advies en goede voorlichting zijn dat net zo goed. Ook op dat gebied hebben we nog grote stappen te zetten”, stelt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland.
Daarnaast zien DNE Research en Warmte365 de toenemende impact die warmtepompen hebben op het elektriciteitsnet, maar ook de impact die het elektriciteitsnet heeft op de groei van warmtepompen. “Dat wordt wellicht de grootste uitdaging: er voor zorgen dat warmtepompen bijdragen aan slimme flexibiliteit voor efficiënt gebruik van een nog jaren krap elektriciteitsnet”, zegt Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen.
“Laten we zorgen dat er voldoende duurzaam opgewekte elektriciteit is en dat die, juist in de koude en donkere seizoenen, goed bij de warmtepompen kan komen. Dat betekent slim ontwerpen, produceren en installeren, want iedere warmtepomp slim inzetten is no regret.”