Definitieve versie Nationaal Plan Energiesysteem gepubliceerd

01.12.2023 Jan de Wit

Definitieve versie Nationaal Plan Energiesysteem gepubliceerd
©Witteveen+Bos

Na gesprekken met belanghebbenden en geïnteresseerden heeft het kabinet de feedback verwerkt en nu het definitieve Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) gepubliceerd, waarmee de ministerraad ook al heeft ingestemd. In juli presenteerde Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie, het concept Nationaal Plan Energiesysteem. Hierin zette het kabinet uiteen hoe een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem in de toekomst eruit moet komen te zien en welke keuzes daarvoor moeten worden gemaakt.

In het concept NPE presenteerde het kabinet de strategie, richtinggevende keuzes en ruimteopgave voor een CO2-neutraal energiesysteem. Volgens het kabinet kunnen de gebouwde omgeving, binnenlandse mobiliteit en landbouw volledig met Nederlandse warmte worden voorzien. Naast een grotere autonomie kunnen lokale warmtebronnen voor stabielere energieprijzen zorgen. Ook het kabinet lijkt geen echte rol voor waterstof in de gebouwde omgeving te zien.

Met het concept NPE in de hand heeft het kabinet talloze gesprekken gevoerd met medeoverheden, sectoren, bedrijven, maatschappelijke partijen en burgers. Volgens het kabinet “werd met veel enthousiasme op het plan gereageerd”, met name omdat er nu een perspectief voor de lange termijn ligt.

"We brengen nú in kaart hoe een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem er in 2050 uitziet en wat er nodig is om daar te komen", aldus Jetten. “Dat doen we niet project voor project of energiebron voor energiebron, maar vertalen het gewenste eindbeeld terug naar stappen die we vandaag kunnen zetten. Daarmee komt er meer regie en sturing op het gebied van energieaanbod en -infrastructuur, ruimte, verdeling en besparing.”

Ten opzichte van het concept NPE is er meer duidelijkheid gekomen over wat het kabinet bedoeld met “een maximaal aanbod van energie en infrastructuur”. Dit betekent niet zozeer dat het energiesysteem zo groot mogelijk moet worden, maar dat er in moet worden gezet op een maximaal aanbod van hernieuwbare energie.

Daarnaast is de rol van blauwe waterstof als overgangsbrandstof richting groene waterstof verduidelijkt. De ontwikkeling van blauwe waterstof, waterstof op basis van fossiele brandstoffen in combinatie met CO2-afvang en opslag, is nodig volgens het kabinet om de waterstofmarkt te laten groeien.

Ten slotte hebben rechtvaardigheid, betaalbaarheid en participatie meer aandacht gekregen in de definitieve versie van het Nationaal Plan Energiesysteem. Deze versie zal iedere vijf jaar worden herzien en kan maximaal een keer tussentijds worden aangepast bij grote ontwikkelingen. Dit moet zekerheid richting de toekomst bieden, maar ook de mogelijkheid om bij te sturen bij een ontwikkeling zoals de recente energiecrisis door de Russische inval in Oekraïne.