Diederik Samsom minister Energietransitie?

21.06.2021 Simone Tresoor

Diederik Samsom minister Energietransitie?
Diederik Samsom

Er gaat een gerucht rond in het Haagse waarin de naam Diederik Samsom wordt genoemd als minister van Klimaat en Energietransitie. Uitkijkend naar een nieuw kabinet mag niet vergeten worden dat er een forse klimaat- en energieopgave aankomt. Een minister met bijzondere bevoegdheden lijkt noodzakelijk. En Samsom lijkt hiervoor de juiste papieren te hebben.

Is dit een kolfje naar Samsoms hand? Met een verleden als klimaatactivist bij Greenpeace, ruime Haagse ervaring en zijn huidige baan als kabinetschef van Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans, lijkt dat van wel. Samsom zelf geeft desgevraagd aan NRC aan dat hij bijzonder gesteld is op zijn huidige baan in Brussel. Bij navraag bij andere PvdA-prominenten bleken zij inderdaad van de plannen af te weten.

Het balletje kan nog alle kanten op
Zeker nu ook bij centrumrechts het zaadje is geplant dat klimaat een kans is in plaats van een bedreiging, wordt bij VVD en CDA ook wel gezien dat een offensieve klimaatpolitiek niet meer te negeren is. Aangezien de formatie momenteel nog verre van rond is en nog niet vast staat dat de PvdA gaat regeren, kan dit balletje nog alle kanten op rollen.