Dierenarts? Influencer? Nee juf, ik word installateur

18.10.2022 Susanne van Suylekom

Dierenarts? Influencer? Nee juf, ik word installateur

We hebben een tekort. Een tekort aan tijd, materialen, chips, maar vooral aan mensen. En dan heb ik het niet over lifecoaches, maar over technische vakmensen die met hun voeten in de klei de warmtetransitie kunnen realiseren. We grossieren in mensen die over aardgasvrij nadenken, onderzoeken, businesscases uitstippelen, regisseren. Maar daar heb je zo weinig aan, als aan het eind van een traject niet iemand met een gereedschapskist die woning ingaat en de technische aanpassingen maakt die nodig zijn om duurzaam te kunnen verwarmen.

De schattingen voor het huidige tekort aan technisch personeel liggen inmiddels rond de 50.000 mensen. Vijf-tig-duizend. Een stad ter grote van Middelburg aan vakmensen, dat missen we. En dan hebben we het nog niet eens over de groei die eraan zit te komen om de energietransitie mogelijk te maken. Waar gaan we die mensen vandaan halen?

Installateurs moeten de rocksterren van de energietransitie worden
Als je jongeren vraagt wat ze het liefst willen worden, is de hippe trend van dit moment ‘influencer’. Wat moeten we doen om, als we dezelfde vraag over vijf jaar herhalen, alle jongeren te laten antwoorden: “Installateur natuurlijk, wat anders?” De technische vakmannen en -vrouwen moeten de absolute rocksterren van de energietransitie worden. Grote vraag is: hoe gaan we dat bereiken? Bij deze wat ideeën om de technische praktijk wat aantrekkelijker te maken.

Na twaalf jaar VVD-beleid zijn lonen voor praktische beroepen volkomen uitgehold. Dus gooi die salarissen omhoog. En dan niet met dubbeltjes en kwartjes, maar met minimaal 25 procent. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn leuk, maar je wilt als jonge starter ook perspectief hebben op een eigen woning. Je wilt zonder zorgen een rondje kunnen geven tijdens een avondje uit, nu je eindelijk een eigen inkomen hebt.

Loonsverhoging
Waardering is leuk, maar dat zorgpersoneel waar we voor hebben staan klappen met corona, had liever loonsverhoging gehad. Natuurlijk wordt dat uiteindelijk doorberekend in de prijs voor de consument, maar met de huidige tekorten aan vakmensen moeten bewoners soms meer dan een jaar wachten op een installatie. In die tijd kunnen ze een veelvoud besparen van die meerkosten, zeker met de nieuwe gasprijzen.

“Techniek is moeilijk en saai.” Is een ander vaak gehoord bezwaar. Onzin natuurlijk, daarom moeten we met de branche laten zien dat techniek wel degelijk toegankelijk is. Maar niet met saaie posters. Wat als we nieuwe programma’s gaan maken die laten zien hoe geweldig de praktijk echt is? Denk aan: Geer en Goor worden Elektromonteur, Werkvoorbereider zoekt Vrouw, De Slimste (Vak)mens, Miljoenenjacht, de Hybride Editie, Holland’s got Technical Talent of natuurlijk Chateau Vaillant.

Sluit aan bij de belevingswereld van jongeren
En als laatste: We moeten beter gaan aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en hun toekomstdromen. Kilometers noteren in je busje valt niet bepaald in die categorie. Stuur mensen naar huis in een flitsende (elektrische) bak. Eentje van het kaliber dat het groepje pubers van de straathoek gaat checken waar je precies werkt, en zich geïnspireerd voelt om hetzelfde pad te volgen. Die schoolbanken moeten vol.

Als we hier op inzetten, en de juf vraagt in 2027 in de klas: “Wat willen jullie worden? Dierenarts? Influencer?” Dan roepen alle leerlingen: “Nee juf, installateur natuurlijk!“