Dit is er volgens het IBO nodig om 60 procent CO2-reductie te halen in 2030
14.03.2023 Jan de Wit
In zijn eindrapport Scherpe doelen, scherpe keuzes schetst het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Klimaat, onder leiding van Laura van Geest, de noodzakelijke aanscherpingen om ervoor te zorgen dat Nederland zijn CO2-uitstoot in 2030 met 60 procent heeft gereduceerd ten opzichte van 1990. In het Coalitieakkoord heeft het kabinet namelijk een CO2-reductie van 55 procent vastgelegd, met een streven naar 60 procent om het lagere doel gegarandeerd te halen.
Het IBO-rapport stelt maatregelen voor om in 2030 structureel 22 megaton CO2 extra te reduceren, met name op het gebied van prijsprikkels en energieprestatie-eisen. Om het regelbare vermogen op tijd klimaatneutraal te krijgen zouden de regelbare elektriciteitscentrales zo snel mogelijk CO2-vrij te gemaakt moeten worden en zal de opslag- en flexibiliteitscapaciteit ingrijpend moeten worden vergroot.
Lees ook: CE Delft: ‘100 procent CO2-vrije elektriciteit in 2035 kan alleen met nieuw beleid’
Daarnaast zou er een verbod op nieuwverkoop van fossiele zakelijke auto’s kunnen komen vanaf 2025, kan de wet- en regelgeving rondom energiebesparing worden aangescherpt en beter worden gehandhaafd en kan er worden geschoven in de energiebelasting.
“We hebben scherpe keuzes nodig om onze economie uitstootvrij en minder afhankelijk te maken van fossiele import. Het is goed dat in dit rapport de ‘stok’ een keer voorop staat. Daarbij is het essentieel dat mensen en bedrijven het ook waar kunnen maken. Dat vraagt bijvoorbeeld om veel snellere vergunningen en beschikbaarheid van infrastructuur en vakmensen”, aldus Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.
“Burgers en bedrijven hebben ook financiële ondersteuning nodig om de omslag te kunnen maken. Zo mag een plan van aanpak voor grootschalige woningverbetering niet ontbreken, als antwoord op de groeiende energiearmoede. Om werknemers in afbouwende, fossiele industrieën in nieuwe, duurzame sectoren aan de slag te krijgen, zou er een arbeidsmarkttransitiefonds moeten komen. We hebben vakmensen heel hard nodig bij het toekomstbestendig maken van onze economie.”