Duurzaam verwarmd zonder warmtepomp of andere installatie

24.03.2021 Joyce Beuken

Duurzaam verwarmd zonder warmtepomp of andere installatie

Voor huiseigenaren die hun woning duurzaam willen verwarmen, wordt al snel de warmtepomp aangewezen als uitkomst. Maar is zo’n pomp wel nodig voor een vooruitstrevende woning? Theo Smidt denkt daar kritisch over na in zijn onlangs verschenen boek 'Eenvoudig duurzaam bouwen'.

Na jarenlang te hebben gewerkt als energieadviseur weet Smidt zich wel raad met de cijfers, vertelt hij aan Cobouw. Een paar dagen rekenen leverden hem het verlossende antwoord: zonder warmtepomp kun je wel degelijk een duurzame woning bouwen. Het alternatief? Isolatie.

Duitsland verder op weg

Door fanatiek te isoleren moest hij uitkomen op een RC-waarde van 10 m2K/W. Hierdoor hoopte hij slechts een klein beetje elektrische verwarming nodig te hebben in de koudere maanden. Bouwbedrijven hadden echter niet zoveel vertrouwen in de oplossing als hijzelf. Smidt vertelt dat het lastig bleek om een bedrijf te vinden dat de opdracht wilde aannemen.

Uiteindelijk vond Smidt een Duits bouwbedrijf dat wilde meewerken. “In Duitsland zijn ze verder, daar durfden ze het wel aan”, meent Smidt. Zowel Smidt als het bouwbedrijf kwamen niet van een koude kermis thuis: het experiment resulteerde in een comfortabele, warme woning.

Groene energie

Smidt stelt dat de temperatuur in zijn woning beter te regelen is door met elektrische verwarming te werken in plaats van een warmtepomp. “Als je even met je laptop in de slaapkamer wil gaan zitten waar de temperatuur normaal lager is, is deze met tien minuten op temperatuur met een elektrische radiator. Met een warmtepomp is dat niet te doen.”

De stroom voor de verwarming wordt uiteraard ook op een groene manier opgewekt. Het dak van de woning ligt vol zonnepanelen. “Je moet het dak helemaal vol leggen. We hebben die zonne-energie nodig”, meent Smidt.

Slurper

Hij is niet bang dat het verdwijnen van de salderingsregeling panelen in populariteit zal doen afnemen. “Ik moet nog maar zien dat ze het afschaffen. Het is een goede manier om mensen te enthousiasmeren veel zonnepanelen te kopen. Ik denk dat veel zonnepanelen neerleggen aantrekkelijk blijft.” De op het dak opgewekte stroom heeft Smidt immers hard nodig om zijn huis op temperatuur te houden. “Verwarmen is de grootste energieslurper in je huis”, schrijft hij in zijn boek.

Kennis

Smidt is momenteel druk in gesprek met corporaties en particulieren over eenvoudigere manieren van duurzaam bouwen. Uiteindelijk hoopt hij dat de kennis die hij in zijn boek overdraagt de norm wordt, of in ieder geval welbekend.