Earth Day: Vijf manieren om je footprint te verkleinen

21.04.2022 Nina Groot

Earth Day: Vijf manieren om je footprint te verkleinen

Morgen vieren we de 51e verjaardag van de Earth Day, dé dag waarop we alles vieren dat de aarde te bieden heeft. Ook een dag om ons als mens extra te realiseren hoezeer we de aarde nodig hebben. Kleine acties kunnen hierbij al een aanzienlijke impact hebben. Denk hierbij aan de volgende tips om je footprint te verkleinen.

1. Een van de meest voor de hand liggende maar effectieve tips: pak een keer extra de fiets of ga lopen. Fietsen naar je werk is namelijk een voordelige manier om te reizen; en bovendien goedkoper dan met de bus of met de auto.

Extra tip: Ben je benieuwd naar wat je bespaart? Bereken het met de fietscalculator van de Fietsersbond. Zoals u in het onderstaande voorbeeld kunt zien, kunt u al gauw honderden euro's besparen. Klik hier om uw eigen voordeel te berekenen.

 

 

2. Vervang op Earth Day tenminste één hallogeenlamp. Een ledlamp verbruikt 90 procent minder energie dan een gloeilamp en is daarbij 80 procent zuiniger dan een halogeenlamp. Dus wacht niet tot de hallogeenlamp kapot is maar vervang het meteen en begin gelijk met besparen.  

3. Gebruik je een object of kledingstuk niet meer? Breng het naar de kringloop zodat een ander er plezier van heeft of breng het naar een recyclebak bij jou in de buurt.

4. Probeer in ieder geval om morgen een dagje het vlees te laten staan, maar… vaker mag natuurlijk ook! Inspiratie nodig? Met deze heerlijke recepten tover je een heerlijke maaltijd zonder vlees op tafel.

5. Eet groente en fruit van het seizoen en koop deze lokaal op de markt of bij de lokale groenteboer. Welke groente en fruit zijn dit? Check dit makkelijk via www.groentefruitkalender.nl