Einde aan Australische LNG-stakingen die onrust op gasmarkt creërden

22.09.2023 Brendan Hadden

Einde aan Australische LNG-stakingen die onrust op gasmarkt creërden
De Wheatstone LNG-faciliteit, Australië

De stakingen bij twee belangrijke LNG-projecten in Australië zijn vrijdag 22 september ten einde gekomen, meldt Reuters. De stakingen vonden plaats bij twee faciliteiten van energieconcern Chevron die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor 7 procent van het wereldwijde LNG aanbod. De stakingen zorgden de afgelopen maand voor onrust en hogere prijzen op de gasmarkt.

De Australische vakbond die de onderhandelingen leidde kondigde vrijdag aan tot een overeenkomst te zijn gekomen met Chevron, het energieconcern dat de eigenaar is van de twee LNG-faciliteiten genaamd Wheatstone en Gorgon.

De stakingen zorgden voor onrust en hogere prijzen op de gasmarkt, ten dele omdat ze op de hielen kwamen van een staking bij een andere Australische LNG-faciliteit (van Woodside Energy Group). Reuters beschrijft dat LNG-prijzen in augustus tot wel 35 procent hoger lagen, op het hoogtepunt van de spanningen. Hoewel de stakingen werden opgelost voor het de productie- en transportcapaciteit aantastte, was de dreiging voldoende om prijzen te beïnvloeden.

Vooral speculatie
Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, legde in augustus uit dat de invloed van de stakingen op gasprijzen vooral aan speculatie te wijden was:

“In de huidige markt worden ontwikkelingen met prijs opwaarts potentieel, met name op een intraday basis, gretig aangegrepen door marktdeelnemers. Er wordt op dit soort momenten veelvuldig gespeculeerd op prijsstijgingen, wat aangeeft dat marktspeculanten vooral opwaartse prijsrisico’s zien. Iedere krantenkop die zo’n positie rechtvaardigt omdat het mogelijk extra krapte in de gasmarkt suggereert, wordt aangegrepen voor extra long posities.”

Van Cleef voegde hieraan toe dat de Europese gasvoorraden goed zijn gevuld en Australische LNG nauwelijks in Europa terechtkomt.