Energielabel zegt niets over werkelijk gasverbruik

30.04.2021 Joyce Beuken

Energielabel zegt niets over werkelijk gasverbruik

In de jaren ’80 speelde verduurzaming nog lang niet zo’n grote rol binnen het Nederlandse woninglandschap als nu het geval is. Tóch was dat de tijd dat Ton Willemsen inzag dat vloerisolatie cruciaal is.  Verovert Willemsen na 40 jaar daar nu de Nederlandse woningen mee?

Waar de theemuts wellicht niet meer van deze tijd is, is theemutsisolatie dat nog wel. Maar wat houdt een theemutsisolatie in? En waarom werkt het concept wel voor je theepot, maar niet voor je huis?

Wie gaat isoleren moet dat natuurlijk eigenlijk in één keer aanpakken, meent Willemsen. “Maar als dat niet mogelijk is, is het naar mijn mening alsnog belangrijk om te starten bij de vloer. Dit levert veel meer besparing op dan altijd gedacht is en zorgt voor een veel gezonder binnenklimaat. Een koude vloer trekt vocht aan, en daarmee ook schimmel en huisstofmijt.”

Betrouwbaarheid label
Willemsen heeft een sterke mening over de betrouwbaarheid van energielabels. ”Een energielabel moet in een oogopslag een goed beeld geven van het energieverbruik, maar dat is helaas niet het geval. Een woning met energielabel A kan veel meer gas verbruiken dan hetzelfde type huis met label C. Door het dak extra goed te isoleren kan een woning label A krijgen terwijl de vloer helemaal niet is geïsoleerd. Dezelfde woning zonder dakisolatie maar met zeer goede vloerisolatie kan in de praktijk veel minder gas verbruiken.”

De warmtepionier legt het uit: “Stel, je hebt een twee-onder-een-kapwoning. Beide woningen nemen dubbelglas en spouwmuurisolatie. De ene woning kiest voor het isoleren van het dak van een vliering boven een nauwelijks verwarmde slaapverdieping en neemt vloerverwarming op zijn niet-geïsoleerde vloer. De andere woning laat de dakisolatie zitten maar kiest ervoor om de vloer zeer goed te isoleren en optimaliseert de warmteafgifte van zijn cv-systeem. Dat huis komt niet verder dan label C terwijl het veel minder gas verbruikt dan de buurman met label A."

Mondelinge reclame voor bewijs
Willemsen vervolgt: "Men denkt dat warmte omhoog gaat en het daarom niet zinvol is de vloer te isoleren. Dat is echt een misverstand. Warme lucht gaat weliswaar omhoog maar warmte stroomt van warm naar koud.  Dus als het onder de vloer kouder is, stroomt er warmte door straling van de onderkant van de vloer naar de kruipruimtebodem en funderingsmuren. Thermoskussens van TONZON reduceren de warmtestraling trapsgewijs tot vrijwel nul." Inmiddels is met onafhankelijk onderzoek bewezen dat de bewering klopt. Ver voor het bewijsmateriaal beschikbaar was, moest Willemsen het met name hebben van mondelinge reclame. “Ik loste het probleem van een koude vloer op bij anderen thuis met de thermoskussens. Dat woord verspreidde zich weer verder.”

Gezond klimaat
Willemsen legt uit hoe zijn innovatie nu precies in elkaar steek: "De thermoskussens zijn gemaakt van een speciale folie en vormen een soort luchtkussen dat voorkomt dat de vloer warmte uitstraalt. Tegelijkertijd wordt de lucht in de zakken opgewarmd zoals het water in een boiler, bovenin warm en naar onder toe kouder. Daardoor blijft de warmte bij de vloer.  Die vloer warmt snel op en houdt de warmte langer vast. Een stevig zeil op de bodem van de kruipruimtes stopt verdamping van vocht. De kussens werken hierdoor optimaal en het klimaat in huis blijft gezond."

Meer informatie over TONZON Vloerisolatie en de werking van de thermoskussens vind je op de website. Op 8 april publiceerden we een interview met Ton Willemsen over zijn loopbaan en hoe hij met zijn uitvinding een weg baande door het hardleerse woninglandschap.