Energieverbruik uit biomassa met 10 procent gestegen

01.06.2021 Jan de Wit

Energieverbruik uit biomassa met 10 procent gestegen

Vorig jaar is het energieverbruik uit biomassa met 10 procent gestegen ten opzichte van 2019, dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het aandeel van alle vormen van hernieuwbare energie in Nederland steeg in 2020 ook tot een nieuwe recordhoogte van 11,1 procent, toch is dit niet genoeg.

Het energieverbruik uit biomassa is in 2020 toegenomen tot 119 PJ, met name dankzij de verhoogde inzet in kolencentrales en het verbruik in ketels bij bedrijven van biogas en vaste en vloeibare biomassa. Met een aandeel van 54 procent is biomassa de grootste bron van hernieuwbare energie in Nederland.

Het aandeel biomassa in kolencentrales steeg van 8 naar 20 PJ – een groei van 10 procent in 2019 naar 39 procent vorig jaar. Volgens het CBS is de toename gestimuleerd door subsidie en stijging in de CO2-prijs voor CO2 uit steenkool.

Ondanks de groei van het energieverbruik uit biomassa, ziet Steven Heshusius van Dutch New Energy Research dat er een onderliggende verschuiving plaatsvindt. “Hernieuwbare energie uit zon en wind neemt opmerkelijk genoeg harder toe dan die uit biomassa. Vijf jaar geleden werd biomassa nog bijna twee keer zoveel gebruikt. In 2020 lagen de percentage veel dichter tegen elkaar aan – 6 procent uit biomassa en 5 procent uit zon en wind.”

Totaal hernieuwbare energie
Volgens Heshusius zal de stijging van de hoeveelheid hernieuwbare energie zich nog wel even doorzetten. “De hoeveelheid hernieuwbare energie nam net als vorig jaar flink toe en zal afgaand op toegekende SDE-subsidie ook volgend jaar nog toenemen. Hoewel nieuwe projecten deze subsidie niet meer ontvangen.”

Door de impact van de coronamaatregelen daalde het totale energieverbruik in 2020 met ongeveer 100 PJ, volgens het CBS droeg dit ook bij aan relatieve stijging van het aandeel van hernieuwbare energie in het verbruik.

In EU-verband is afgesproken dat het aandeel van hernieuwbare energie in het Nederlands energieverbruik minimaal 14 procent moest zijn in 2020. De stijging van 8,8 procent in 2019 naar 11,1 procent vorig jaar is daarom redelijk, maar niet voldoende.

Er kan daarom nog worden gekozen voor een statistische overdracht – het inkopen van hernieuwbare energie bij andere landen. Om het EU-doel te halen berekent het CBS dat Nederland een overdracht van ongeveer 16 TWh nodig heeft. In juni 2020 is er al een overeenkomst gesloten met Denemarken om 8 tot 16 TWh hernieuwbare energie over te dragen.