Enexis en Provincie Limburg investeren in warmtenet van Mijnwater

10.02.2023 Jan de Wit

Enexis en Provincie Limburg investeren in warmtenet van Mijnwater
©Enexis Groep

Via het Limburgs Energie Fonds (LEF) investeren de Enexis Groep en de Provincie Limburg de komende jaren respectievelijk 80 en 40 miljoen euro in het warmtenet van Mijnwater. In warmteproject Mijnwater worden oude mijnschachten (her)gebruikt voor de verwarming en koeling van de gebouwde omgeving van Heerlen. Het Mijnwaterproject is het enige en eerste vijfde generatie warmtenet in Nederland en is hiermee volgens de betrokken partijen het duurzaamste warmtenet van Nederland.

Het Mijnwater-project is in 2004 al van start gegaan met een pilot die bestond uit vijf boorputten en een leidingstelsel om water aan en af te voeren uit de mijnschachten van een oude steenkoolmijn. Vier jaar later was het project uitgegroeid tot het de eerste Mijnwater-energiecentrale ter wereld.

“Met Mijnwater gebruikt Parkstad de infrastructuur van haar 20e-eeuwse mijnverleden om revolutionaire invulling te geven aan de duurzame energietransitie van deze eeuw. Deze investering past goed bij onze vastberadenheid om de grote energiearmoede in Heerlen en Parkstad om te buigen naar energierechtvaardigheid”, stelt Casper Gelderblom, wethouder wonen, milieu en circulariteit in Heerlen.

Na vier jaar van onderzoek werd op 1 oktober 2008 in het nieuwbouwcomplex Gen Coel in het stadsdeel Heerlerheide in werking gesteld. Om het flink op te schalen investeren Enexis en de provincie 120 miljoen euro in het project, hiermee wordt het warmte- en koudenetwerk uitgebreid.

“Met dit investeringsbesluit kan Mijnwater de volgende  stappen maken. Mijnwater is een voorbeeldproject voor de warmtetransitie in Nederland. We zijn er trots op om daar aan bij te kunnen dragen. Als netwerkbedrijf bereiden we ons hiermee verder voor op een mogelijk toekomstige rol in de warmtemarkt”, aldus Jeroen Sanders, CTO van Enexis Groep.

Met de 120 miljoen euro kunnen de partijen het netwerk uitbreiden in Heerlen. Later moeten daar met nieuwe investeringen Kerkrade-West en -Centrum aan worden toegevoegd. “Warmtenetten zoals Mijnwater zijn een mooie ontwikkeling binnen de energietransitie”, vindt gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels. “Met deze investering wordt een belangrijke stap naar schaalvergroting gezet met als doel om nog meer Limburgse huishoudens van het gas te krijgen.”