EU-landen besteedden in 2022 drie miljard aan subsidies fossiele verwarming in woningen

05.07.2023 Brendan Hadden

EU-landen besteedden in 2022 drie miljard aan subsidies fossiele verwarming in woningen

Een nieuw onderzoek van Coolproducts, een coalitie van onder andere European Environmental Bureau en Environmental Coalition on Standards, met Trinomics stelt dat EU-lidstaten in 2022 subsidies ter waarde van 3,1 miljard euro uitkeerden voor fossiele verwarming in woningbouw. Duitsland, Frankrijk en Italië waren gezamenlijk verantwoordelijk voor 91 procent van deze subsidies. Met die subsidies was het ook mogelijk geweest om voor 0,5 tot 1 miljoen huishoudens het financieel aantrekkelijk te maken een warmtepomp te nemen.

Het rapport noemt ook dat er aanzienlijk meer subsidie naar duurzame verwarmingsmethodes ging, 9,1 miljard in totaal. Het totale budget voor verwarmingssubsidies was 13,6 miljard, waarvan nog 0,9 naar biomassa ging en de rest (0,6 miljard) naar stadsverwarming en andere technieken.

De landen die het meeste aan fossiele verwarming uitgaven waren België, Bulgarije, Griekenland en Polen. Al deze landen gaven meer dan 45 procent van hun totale budget uit aan fossiele verwarmingssystemen. Spanje en Ierland spendeerden het grootste aandeel aan duurzame verwarmingssystemen: beide gaven meer dan 90 procent van hun subsidies hieraan uit.  

Duitsland was het land dat veruit het meeste subsidie uitkeerde, met 6,9 miljard. Italië volgt Duitsland met 3,9 miljard voor residentiële verwarming, en Frankrijk volgt daar weer op met 1,6 miljard. Nederland werd niet meegenomen in de analyse.

Heroverwegen fossiele subsidies
Volgens het rapport van Cool Products is het belangrijk deze subsidies te heroverwegen. Met het geld dat nu naar fossiele methodes van verwarming gaat kunnen overheden ook inzetten op het versnellen van de transitie naar duurzame methodes.

Het rapport stelt dat door de bedragen in te zetten voor verduurzaming er tussen 1 en 2 megaton CO2-emissies hadden kunnen worden voorkomen. Ook zou het gasverbruik omlaag gaan.

De European Heat Pump Association (EHPA) reageerde op LinkedIn: “Fossiele brandstoffen moeten gaan – subsidies ervoor in stand houden is niet zinnig. Warmtepompen bieden daarentegen een duurzame, hernieuwbare en efficiënte manier om te verwarmen en koelen.”