Europees regeringsbeleid grote oorzaak van daling warmtepompverkoop

15.04.2024 Sjoerd Rispens

Europees regeringsbeleid grote oorzaak van daling warmtepompverkoop
©Daikin

Dat de verkoop van warmtepompen in 2023 in Europa met 5 procent daalde, heeft grotendeels te maken met veranderingen in regeringsbeleid. Dat concludeert de European Heat Pump Association (EHPA) na onderzoek.

Het verschilt per land, maar de EHPA ziet in heel Europa dat acties van de regering ervoor zorgen dat mensen de aanschaf van een warmtepomp uitstellen. In Nederland werden mensen voorzichtiger nadat het kabinet viel en de formatiebesprekingen voor een nieuwe regering lang bleken te duren.

In Oostenrijk kondigde de regering aan hogere subsidies te verstrekken, in afwachting daarvan besloten mensen de aanschaf van een warmtepomp uit te stellen. In Italië gebeurde het omgekeerde, daar werd de overheidssubsidie geschrapt. Een andere grote oorzaak van de daling was vooral te zien in Polen. Gasprijzen daalden daar behoorlijk. Mensen die een warmtepomp kochten moesten vervolgens vier keer zoveel betalen aan energiekosten.

"Als je met het beleid gaat rommelen, dan gaat het op de markt ook mis", zegt Jozefien Vanbecelaere, hoofd Europese zaken van de EHPA. "Bedrijven en consumenten worden nerveus van onzekerheid en beleidsveranderingen. We moeten er alles aan doen om warmtepompen een betaalbare keuze te maken voor mensen."