14.05.2021 | Nieuws Jan de Wit
Om een kleine 40.000 banen én de staalindustrie voor de Nederlandse economie te behouden heeft FNV een verduurzamingsplan voor Tata Steel gepresenteerd, dat meldt NRC. Vanwege het kostenplaatje van 1,4 miljard euro wil FNV om steun van de overheid vragen.
Staalfabriek Tata Steel in IJmuiden zal moeten verduurzamen om zijn milieubelasting naar beneden te krijgen. Vakbond FNV heeft een plan opgesteld waarmee 9.000 directe en 30.000 banen bij toeleveranciers denkt te kunnen behouden – bijna de helft van de Tata Steel-werknemers is bij FNV aangesloten.
Implementatie zou volgens de vakbond betekenen dat de staalindustrie én de bijbehorende banen in Nederland blijven. Hiermee wordt Nederland niet afhankelijk van Aziatische import, waar de productie nog veel vervuilender is. De twee kooksfabrieken en twee hoogovens kunnen in de ogen van FNV vervangen worden door duurzamere alternatieven, zoals vlamboogovens die op windenergie draaien en een ijzerreductie-installatie die op termijn op waterstof zou kunnen werken.
CO2-vermindering
Hiermee laten we zien dat vergroenen samen kan gaan met behoud voor werkgelegenheid”, zegt FNV-bestuurder Roel Berghuis tegen NRC. “Voorwaarde is wel dat de overheid de regels voor subsidies voor CO2-vermindering aanpast, daarnaast willen we nog een haalbaarheidsstudie naar het verduurzamingsplan doen.”
Om zijn CO2-uitstoot terug te brengen gaat Tata Steel een deel ervan opslaan in lege gasvelden in de Noordzee, op 15 kilometer van de kust meldt het Noordhollands Dagblad. FNV ziet meer heil in zijn eigen verduurzamingsplan. “Als je CO2 onder de grond stopt, dan blijft de omgeving last houden van die uitstoot. Met ons plan is die overlast binnen vijf jaar voor het overgrote deel verleden tijd”, aldus Berghuis.
Vorige maand sprak Warmte365 met Tata Steel over hun huidige verduurzamingsmaatregelen.
In één dag de collectieve cv-ketel van 50 woningen vervangen met één warmtepomp
Maatwerk door de groothandel, warmte door Navetto
ACM geeft netbeheerders lucht met codebesluit congestiemanagement
Gasprijs terug naar niveau voor inval Oekraïne
Europese Commissie wil dat de uitrol van warmtepompen verdubbelt
2,2 miljard euro uit klimaat- en transitiefonds
Panasonic levert Aquarea All-in-One compact bij Green Village in Delft
De Cascade Manager maakt een flinke energielabelsprong mogelijk
22 juni 2022: Kennissessie Stichting Warmtenetwerk ‘Startmotor katalysator voor energietransitie?’
De ULTRA 8 radiatoren met vlakke voorplaat zijn nu ook uit voorraad leverbaar
Panasonic Aquarea T-CAP Mono-bloc J Generatie R32 nu met 3-fase optie
PHOE
Stichting Warmtenetwerk