FNV presenteert groene toekomstschets voor Tata Steel

14.05.2021 | Nieuws Jan de Wit

FNV presenteert groene toekomstschets voor Tata Steel

Om een kleine 40.000 banen én de staalindustrie voor de Nederlandse economie te behouden heeft FNV een verduurzamingsplan voor Tata Steel gepresenteerd, dat meldt NRC. Vanwege het kostenplaatje van 1,4 miljard euro wil FNV om steun van de overheid vragen.

Staalfabriek Tata Steel in IJmuiden zal moeten verduurzamen om zijn milieubelasting naar beneden te krijgen. Vakbond FNV heeft een plan opgesteld waarmee 9.000 directe en 30.000 banen bij toeleveranciers denkt te kunnen behouden – bijna de helft van de Tata Steel-werknemers is bij FNV aangesloten.

Implementatie zou volgens de vakbond betekenen dat de staalindustrie én de bijbehorende banen in Nederland blijven. Hiermee wordt Nederland niet afhankelijk van Aziatische import, waar de productie nog veel vervuilender is. De twee kooksfabrieken en twee hoogovens kunnen in de ogen van FNV vervangen worden door duurzamere alternatieven, zoals vlamboogovens die op windenergie draaien en een ijzerreductie-installatie die op termijn op waterstof zou kunnen werken.

CO2-vermindering
Hiermee laten we zien dat vergroenen samen kan gaan met behoud voor werkgelegenheid”, zegt FNV-bestuurder Roel Berghuis tegen NRC. “Voorwaarde is wel dat de overheid de regels voor subsidies voor CO2-vermindering aanpast, daarnaast willen we nog een haalbaarheidsstudie naar het verduurzamingsplan doen.”

Om zijn CO2-uitstoot terug te brengen gaat Tata Steel een deel ervan opslaan in lege gasvelden in de Noordzee, op 15 kilometer van de kust meldt het Noordhollands Dagblad. FNV ziet meer heil in zijn eigen verduurzamingsplan. “Als je CO2 onder de grond stopt, dan blijft de omgeving last houden van die uitstoot. Met ons plan is die overlast binnen vijf jaar voor het overgrote deel verleden tijd”, aldus Berghuis.

Vorige maand sprak Warmte365 met Tata Steel over hun huidige verduurzamingsmaatregelen.

FNVvakbondtata steelverduurzamenenergietransitiestaalproductieco2-uitstootCO2-reductie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Opleidingen Advieskunde en Duurzame Energie

Logo PHOE
12 april 2022 - 28 juni 2022
13.00 - 17.00 uur Duurzame Energie 8.30 - 12.30 uur Advieskunde
Naarden

PHOE

Lees verder

Event: 22 juni 2022: Kennissessie ‘Startmotor katalysator voor energietransitie?’

Logo Stichting Warmtenetwerk
22 juni 2022
van 12.00 tot 18.00 uur
Beeld en Geluid, Zeestraat 82 in Den Haag

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu