Gaan de opkomende technieken helpen om te versnellen?

16.08.2022 | Column Patrick Jansen

Gaan de opkomende technieken helpen om te versnellen?

We zitten nu op 25 procent CO2-reductie ten opzichte van 1990. Duidelijk is dat er echt megastappen gezet moeten worden om de doelstellingen van 55 procent reductie in 2030 te halen.

De zware industrie en de transportsector hebben nog een doorbraak nodig waarin aardgas, kerosine en diesel vervangen kunnen worden door een duurzame brandstof, waarin waterstof op één of andere manier een rol zal gaan spelen. Zo is mijn dochter net afgestudeerd met een fundamenteel onderzoek naar het omzetten van waterstof naar een vloeistof die te vervoeren is. Dat is zeker nog geen gelopen zaak.

Opkomende technologieën voor verduurzaming van gebouwen
Om de hoeveelheid CO2 die geproduceerd wordt bij het gebruik van onze woningen en gebouwen te verminderen, hebben we de benodigde technieken echter al in huis. De uitdaging is om deze technieken de aankomende jaren zoveel mogelijk toe te passen.

Het goede nieuws is dat door de hoge energieprijzen er geen discussie meer is over de urgentie van het reduceren van het energieverbruik en daarmee de CO2-uitstoot. Ook de noodzaak om stappen te zetten voor het verzwaren van de elektriciteitsnetten en het gebrek aan technici staan hoog op de agenda.

Industrialisatie
Verder zien we dat we steeds effectiever en sneller energie-efficiënte woningen kunnen produceren door de steeds verder ontwikkelde industrialisatie. De fabrikanten van de componenten en de groothandels kunnen hier ook steeds beter op inspelen. Door data structureel te gaan delen kunnen de verschillende processen beter op elkaar aangesloten worden. Als we dit ook gaan organiseren voor renovatie van bestaande gebouwen, kunnen we nog meer stappen gaan zetten om de benodigde CO2-reductie te realiseren.

Opkomende technologie
De opkomende technologie die we zien is dat bouwprojecten steeds meer geïntegreerde processen worden. Voeg daarbij de wetgeving en de marktomstandigheden die duurzaam bouwen als de standaard maken en de benodigde versnelling lijkt mogelijk. Daarbij kunnen we een hoop putten uit het Montreal Protocol welke in 1987 getekend is.

Door duidelijke internationale wetgeving hebben we er voor gezorgd dat producten zijn aangepast zodat de ozonlaag zich nu aan het herstellen is. Laten we er ook voor zorgen dat de temperatuurstijging onder de 1,5 graden Celsius blijft. De technologie heeft zich al bewezen.

Patrick Jansenco2 reductieindustrialisatietechnologie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Congres Bodemenergie ‘Strategische samenwerking: bouwen aan een duurzame toekomst!’

Logo Branchevereniging Bodemenergie
1 december 2022
12:00-18:00
Beeld & Geluid

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Training: Basistraining Strategisch Omgevingsmanagement Geothermieprojecten

1 december 2022
08:45 - 17:00

Geothermie Nederland

Lees verder

Seminar: Seminar BioWKK: Duurzame gassen terug van weggeweest

1 december 2022
12:30-17:00
InVesta Expertise Centrum

Projectgroep Biomassa & WKK

Lees verder

Webinar: Uptempo! Lunchwebinar Innovatieve warmtenetten haalbaarder en betaalbaarder

5 december 2022
Online

Topsector Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu