11.05.2022 | Nieuws Jan de Wit
Gasunie heeft een bindend contract getekend voor de huur van een drijvende LNG-installatie van het Amerikaanse energie-infrastructuurbedrijf New Fortress Energy. Deze zal de komende vijf jaar vloeibaar aardgas omzetten naar gas in de Groningense Eemshaven. Het kabinet wil garant staan voor het financiële risico dat Gasunie loopt wanneer het onvoldoende klanten vindt, dat meldt Energeia.
Na de Russische inval in Oekraïne kondigde Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, aan dat het kabinet zou kijken naar een zo snel mogelijke onafhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen. Met Gasunie keek Jetten naar het verhogen van de importcapaciteit voor LNG (liquefied natural gas) op korte termijn. LNG is een alternatief voor aardgas.
Gasunie onderzocht daarop de markt op geschikte partners en vond meer dan vijftien geïnteresseerden. Volgens het energiebedrijf is de vraag vier keer groter dan het aanbod. Geïnteresseerde marktpartijen kunnen hun interesse tot 10 juni omzetten in een bindend contract.
Wanneer dit er onvoldoende blijken te zijn wil het kabinet garant staan voor de kosten die daarmee gemoeid zijn. Dat schrijft Sigrid Kaag, minister van Financiën, in een brief aan de Tweede Kamer. Dit gebeurde ook bij de eerste LNG-installatie, waarmee 160 miljoen garantiegeld gemoeid was. Gasunie kan nu in totaal 8 miljard kubieke meter LNG omzetten in aardgas.
De installatie zal naar verwachting in augustus arriveren in de Eemshaven. Daarna zal het technisch gereed gemaakt woorden, wordt het aangesloten op het gasnetwerk in de Eemshaven en zal de concrete aanvoer van LNG kunnen plaatsvinden. De installatie is ook geschikt voor de opslag van gas. De verwachting is dat alles dit najaar operationeel zal zijn.
In één dag de collectieve cv-ketel van 50 woningen vervangen met één warmtepomp
Maatwerk door de groothandel, warmte door Navetto
ACM geeft netbeheerders lucht met codebesluit congestiemanagement
Gasprijs terug naar niveau voor inval Oekraïne
Europese Commissie wil dat de uitrol van warmtepompen verdubbelt
2,2 miljard euro uit klimaat- en transitiefonds
Panasonic levert Aquarea All-in-One compact bij Green Village in Delft
De Cascade Manager maakt een flinke energielabelsprong mogelijk
22 juni 2022: Kennissessie Stichting Warmtenetwerk ‘Startmotor katalysator voor energietransitie?’
De ULTRA 8 radiatoren met vlakke voorplaat zijn nu ook uit voorraad leverbaar
Panasonic Aquarea T-CAP Mono-bloc J Generatie R32 nu met 3-fase optie
PHOE
Stichting Warmtenetwerk