Gasunie huurt tweede drijvende LNG-installatie, kabinet wil garant staan

11.05.2022 | Nieuws Jan de Wit

Gasunie huurt tweede drijvende LNG-installatie, kabinet wil garant staan
©Rutger Hofma | MarineTraffic

Gasunie heeft een bindend contract getekend voor de huur van een drijvende LNG-installatie van het Amerikaanse energie-infrastructuurbedrijf New Fortress Energy. Deze zal de komende vijf jaar vloeibaar aardgas omzetten naar gas in de Groningense Eemshaven. Het kabinet wil garant staan voor het financiële risico dat Gasunie loopt wanneer het onvoldoende klanten vindt, dat meldt Energeia.

Na de Russische inval in Oekraïne kondigde Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, aan dat het kabinet zou kijken naar een zo snel mogelijke onafhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen. Met Gasunie keek Jetten naar het verhogen van de importcapaciteit voor LNG (liquefied natural gas) op korte termijn. LNG is een alternatief voor aardgas.

Gasunie onderzocht daarop de markt op geschikte partners en vond meer dan vijftien geïnteresseerden. Volgens het energiebedrijf is de vraag vier keer groter dan het aanbod. Geïnteresseerde marktpartijen kunnen hun interesse tot 10 juni omzetten in een bindend contract.

Wanneer dit er onvoldoende blijken te zijn wil het kabinet garant staan voor de kosten die daarmee gemoeid zijn. Dat schrijft Sigrid Kaag, minister van Financiën, in een brief aan de Tweede Kamer. Dit gebeurde ook bij de eerste LNG-installatie, waarmee 160 miljoen euro garantiegeld gemoeid was. Gasunie kan nu in totaal 8 miljard kubieke meter LNG omzetten in aardgas.

De installatie zal naar verwachting in augustus arriveren in de Eemshaven. Daarna zal het technisch gereed gemaakt woorden, wordt het aangesloten op het gasnetwerk in de Eemshaven en zal de concrete aanvoer van LNG kunnen plaatsvinden. De installatie is ook geschikt voor de opslag van gas. De verwachting is dat alles dit najaar operationeel zal zijn.

GasunieLNGdrijvende LNG-installatieEemshavenRob Jettenministerie voor Klimaat en EnergieSigrid Kaagministerie van FinancienAardgaswarmtetransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Event: RES-congres ‘Werken aan onze toekomst’

2 november 2022
10:00 - 17:00
congrescentrum NBC

RES

Lees verder

Seminar: ‘Toepassing WKO-installatie op campussen, kantorenparken en bedrijventerreinen’

3 november 2022
13:00 - 17:30
Technische Universiteit Delft

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Event: Kennisevent Twinleidingen, 10 november 2022

Logo Stichting Warmtenetwerk
10 november 2022
van 13.30 tot 17.30 uur
Van der Valk Hotel Tiel, Laan van Westroijen 10

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu