Gemeente Amsterdam wil via Isolatieoffensief 123.000 woningen isoleren

08.10.2024 Sjoerd Rispens

Gemeente Amsterdam wil via Isolatieoffensief 123.000 woningen isoleren

Een groot deel van de huizen in Amsterdam is oud, vochtig en slecht geïsoleerd. De hoofdstad kent dan ook een grote opgave om alle huizen te verduurzamen. In 2026 moeten 61.000 woningen verduurzaamd zijn, in 2030 moet dit aantal op minstens 123.000 liggen. De gemeente is al enkele jaren bezig met een isolatieoffensief. In het Uitvoeringsplan van de gemeente is uitgelicht hoe ze dit gaan aanpakken. Het uitgangspunt van de gemeente is om toe te werken naar meer klimaatrechtvaardigheid in de transitie.

Sinds het Isolatieoffensief is begonnen zijn volgens de gemeente naar schatting al 30.000 huishoudens geholpen om duurzaamheidsmaatregelen te treffen. Medewerkers van de zogeheten Fixbrigade hebben onder meer radiatoren afgeplakt met folie. Het zijn te kleine maatregelen volgens de gemeente, dat grotere stappen wil zetten met het offensief.

lees ook
Lees ook dit artikel

FIXbrigade gaat fors uitbreiden

Het doel waar de gemeente zich de komende jaren op richt is om inwoners tot en met 2026 zo goed mogelijk te ondersteunen om de verduurzamingsdoelen te halen. Huurders, woningeigenaren en VvE’s kunnen dan vervolgens zelf gerichte keuzes maken om hun huizen te verduurzamen, zodat het doel voor 2030 gehaald wordt.

Rondreizend loket
Wat doet de gemeente in de praktijk? Ze informeren een groot aantal inwoners met een ‘basisaanbod’, dat bestaat uit een budget voor verduurzaming. Daarnaast stimuleert de gemeente mensen om te verduurzamen en energiebesparende maatregelen te nemen. Daarnaast is er een intensieve aanpak in buurten waar woningeigenaren en bewoners ondersteuning bij verduurzaming het hardst kunnen gebruiken.

De intensieve aanpak houdt in dat huishoudens actiever worden geïnformeerd, gestimuleerd, begeleid en gesubsidieerd. In de voorrangsbuurten wordt per woning meer budget ingezet dan in het basisaanbod.

De intensieve aanpak richt zich voornamelijk op de stadsdelen Zuidoost, Nieuw-West en Noord. In die buurten staan ongeveer 92.500 woningen met een hoge warmtevraag. Veel van die woningen zijn slecht geïsoleerd. In totaal zijn er 165 buurten met veel of grote sociale maatschappelijke opgaven.

De gemeente heeft ook het online energieloket uitgebreid en maakt gebruik van een rondreizend fysiek loket voor de voorrangsbuurten. Hier kunnen buurtbewoners met hun vragen over isolatie en energiebesparing terecht en bieden energieadviseurs gesprekken aan.

Doelgroepen
De gemeente Amsterdam onderscheidt vijf doelgroepen die de komende jaren geholpen moeten gaan worden. Het gaat om bewoners in energiearmoede, VvE’s, woningeigenaren buiten VvE’s, woningcorporaties en vastgoedprofessionals.

De gemeente helpt deze doelgroepen als volgt. Bewoners in energiearmoede krijgen advies en er zal een voucheractie voor een nieuwe witgoedregeling worden opgezet. Beide acties lopen tot eind 2026. De gemeente besteedt extra aandacht aan deze groep, omdat zij financieel minder daadkrachtig zijn.

De gemeente besteedt veel aandacht aan VvE’s. Meer dan de helft van de woningen in Amsterdam, 60 procent, is bij hen aangesloten. De gemeente gaat alle VvE’s in Amsterdam met een basisaanbod informeren en stimuleren zodat zij zelf aan de slag kunnen met verduurzaming van hun gebouw.

De woningcorporaties focussen zich sinds 2022 meer op hun bestaande woningaanbod en heeft als doel om in 2027 minstens 30.000 woningen te hebben verduurzaamd. De gemeente maakt elke vier jaar afspraken met de corporaties om knelpunten waar zij tegenaan lopen weg te halen.

De invloed van de gemeente op vastgoedprofessionals is vooralsnog beperkt omdat er geen wettelijke grondslag is om hen tot verduurzaming te bewegen. De komende periode gaat de gemeente zoeken naar gronden en manieren om deze groep aan te zetten tot verbetering en verduurzaming.

Financiën
Met alle projecten en regelingen van het isolatieoffensief wordt in totaal 151 miljoen euro besteed aan het isolatieoffensief. Naast de 32 miljoen euro die in het coalitieakkoord is gereserveerd voor het isolatieoffensief wordt gebruik gemaakt van 10 miljoen euro gemeentelijk budget dat reeds gereserveerd is uit het Klimaatfonds voor de Renovatiemotor. De overige middelen komen voornamelijk van het Rijk en de provincie Noord-Holland.