Geothermisch genieten

13.04.2021 Nicolien van Loon

Geothermisch genieten
ThinkGeoEnergy

Basalt Architects heeft een nieuw geothermisch project gerealiseerd;  Guðlaug Baths op het strand van Langisandur in IJsland, zo valt te lezen op dezeen. Het bedrijf heeft ruime ervaring met geothermische projecten en is verantwoordelijk voor onder andere de Blue Lagoon en het aangrenzende vijf-sterren hotel The Retreat.

Dit bad bestaat uit drie niveaus, een uitkijkplaats op het bovenste niveau, daaronder een warm geothermisch bad en een iets koeler bad op het laagste niveau ter hoogte van het strand. Het warme bronwater komt van de Deildartunguhver, een grote bron ongeveer 65 kilometer verderop.

Bad, strand, oceaan
Het water stroomt van bad naar bad, waardoor het tweede bad een slag koeler is dan het eerste. Badgasten kunnen zo hun lichaam laten wennen aan de temperatuur voordat ze in de ijskoude oceaan stappen. “Mensen zijn geneigd enkele uren hier door te brengen,”vertelt Hrólfur Karl Cela, partner bij Basalt Architects, “Ze bewegen zich tussen het hoofdbad, het strandbad en de zee. Pootjebadend of - afhankelijk van hun tolerantie - de zee in.”

"Guðlaug heeft een impuls gegeven aan het leven rondom en het gebruik van Langisandur," vervolgt Cela. "Het heeft echt een opleving in zeezwemmen en interactie met de zee gefaciliteerd.”

Een veranderende ervaring
Een fascinerende factor aan het bad is dat de omgeving van het bad verandert afhankelijk van de getijden. Soms is er een brede zee met veel ruimte op het strand en een andere keer is het strand compleet verdwenen en golft de zee over het onderste bad.

De baden zijn vrij toegankelijk voor publiek en bedoeld voor zowel toeristen als lokale bewoners.

Geothermische baden zijn een historisch onderdeel van IJslande traditie, dankzij de geothermische bronnen die overal in het land te vinden zijn.