Grote warmtenetten besparen 60 procent CO2-emissie

21.10.2021 | Nieuws Jan de Wit

Grote warmtenetten besparen 60 procent CO2-emissie

Uit onderzoek van het Expertise Centrum Warmte blijkt dat grote warmtenetten 60 procent in CO2-emissie besparen ten opzichte van een cv-ketel – wat het referentiepunt is. Een flinke hoeveelheid, maar er is nog ruimte voor verbetering. De doelstelling uit het Klimaatakkoord ligt op 70 procent besparing in 2030.

Het Expertise Centrum Warmte baseert zijn onderzoek op de duurzaamheidsrapportages van warmtebedrijven, een eis vanuit de Warmtewet. Voorlopig kijkt het expertisecentrum daarbij alleen naar grote warmtenetten volgens de definitie (minimale afzet van 150 terajoule per jaar) van de Warmtemonitor van TNO en CBS. De gegevens van kleine- en middelgrote warmtenetten worden op een later moment gepubliceerd.

Het gewogen gemiddelde van de hoeveelheid CO2-emissie van grote warmtenetten is 23,4 kilogram CO2 per geleverde gigajoule. De referentie van een cv-ketel is gemiddeld 58,5 kilogram CO2 per geleverde gigajoule. Dat betekent een besparing van 60 procent.

Aandeel hernieuwbare warmte-energie
Het aandeel hernieuwbare energie is afhankelijk van de rekenmethode, zo legt het Expertise Centrum Warmte uit. Als je uitgaat van het biogene deel dan is het aandeel hernieuwbare energie 36,5 procent van de totale geproduceerde warmte en is het aandeel restwarmte 8 procent. Het grootste deel hiervan komt uit afvalverbrandingsinstallaties en biomassacentrales.

Voor de bouwregelgeving geldt een andere definitie, hier wordt gekeken naar het aandeel van de primaire energiebehoefte – de fossiele energie die nodig is om de warmte te produceren. Met deze rekenmethode ligt het aandeel hernieuwbare energie op 48 procent en het aandeel restwarmte 11 procent. In elektriciteitscentrales wordt warmte namelijk efficiënt opgewekt. Het gewogen gemiddelde warmteverlies is 27 procent van de geproduceerde warmte.

warmtenettengrote warmtenettenExpertise Centrum WarmteWarmtemonitorCBSTNOklimaatakkoordco2-uitstootCO2-reductiebiomassacentrale

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu