‘Het succes van een grootschalig warmtepompproject is dat je vanaf het begin samen aan tafel zit’
23.12.2024 Gijs de Koning
Het doel om Organon, een farmaceutisch bedrijf dat zich richt op de gezondheid van vrouwen, volledig van het gas af te gaan wordt gefaciliteerd door fabrikant Trane. De samenwerking tussen de twee bedrijven, die inmiddels al jaren zijn vruchten afwerpt, bewijst dat het zeer belangrijk is om de energiebehoeftes van een bedrijf goed te kunnen afstellen op het aanbod. De kennis van Trane over Organon is zeer waardevol in het op maat maken van een warmte- en koudesysteem in het bedrijf. De samenwerking, en een bijzonder innovatief warmte- en koelingssysteem, leverde onlangs dan ook de People’s Choice Award op.
“Onze samenwerking met Organon gaat decennia terug,” aldus Piet Haage, Managing Director bij Trane Nederland. “Wat begon met het leveren en onderhouden van koelinstallaties, is uitgegroeid tot een partnerschap waarin we samen werken aan innovatieve oplossingen die aansluiten op de duurzaamheidsdoelen van Organon.” Deze relatie vormt de basis voor een aantal recente projecten, waarbij Trane met zijn expertise een belangrijke rol speelt in de energietransitie van Organon.
De installatie van de warmtepomp bij Organon heeft in 2024 de People’s Choice Award gewonnen van de European Heat Pump Association (EHPA).
Organon heeft als doel om tegen 2035 volledig gasvrij te zijn. Dit ambitieuze plan vraagt om geavanceerde technologieën en een partnerschap gebaseerd op wederzijds vertrouwen. “Organon weet dat ze met Trane een betrouwbare partner hebben”, zegt Haage. “Niet alleen omdat we hoogwaardige technologie leveren, maar ook omdat we al jarenlang zorgdragen voor service en onderhoud.”
Innovatieve warmtepompoplossingen
Bij het verduurzamingsproject van Organon speelt de inzet van warmtepompen een centrale rol. Maartje Rietjens, Sales Engineer bij Trane, legt uit: “We hebben samen met Organon gekeken naar mogelijkheden om bestaande processen te verduurzamen. Dit heeft geleid tot de implementatie van twee typen warmtepompen: water-water warmtepompen en omkeerbare lucht-water warmtepompen. Deze systemen maken het mogelijk om zowel warmte als koeling effectief te beheren.”
Een van de meest innovatieve oplossingen binnen dit project is het hergebruik van warmte uit koelprocessen. “Bij Organon is er een constante vraag naar koeling voor bepaalde apparatuur en tegelijkertijd een behoefte aan hoge temperaturen voor andere processen”, legt Rietjens uit. “Met onze water-water warmtepompen kunnen we deze twee behoeften combineren. De warmte die vrijkomt tijdens het koelen, wordt gebruikt om water tot wel 100 graden Celsius te verwarmen. Hierdoor verminderen we niet alleen het gasverbruik, maar behalen we ook een uitzonderlijk rendement.”
Om de effectiviteit van de voorgestelde technologie te testen, introduceerde Trane het ‘Try Before You Buy’-concept. “We plaatsten een lucht-water warmtepomp op locatie bij Organon als een live test gedurende een volledige winter”, vertelt Rietjens. “Op basis van de prestaties van deze unit hebben we de definitieve configuratie bepaald, inclusief enkele aanpassingen om de capaciteit te vergroten. Dit geeft de klant niet alleen vertrouwen, maar helpt ook bij het optimaliseren van de oplossing.”
Een grote uitdaging binnen het project was het behalen van de hoge temperaturen die Organon nodig heeft voor specifieke processen. Dankzij technologische innovaties biedt Trane nu warmtepompen die temperaturen tot 100 graden Celsius kunnen bereiken. “Een aantal jaar geleden was dit simpelweg niet haalbaar met warmtepomptechnologie”, stelt Rietjens. “Maar met de ontwikkeling van onze nieuwe RTSF-serie kunnen we nu temperaturen leveren die zelfs voor industriële processen geschikt zijn. Dat geeft voor ons ook wel als bedrijf weer een heel spectrum aan mogelijkheden om naar de markt toe te gaan.”
Samenwerking als sleutel tot succes
Wat deze samenwerking uniek maakt, is de nauwe betrokkenheid van beide partijen gedurende het hele proces. “Elke locatie heeft zijn eigen uitdagingen”, legt Rietjens uit. “Bij Organon bevinden de installaties zich midden in een woonwijk, wat betekent dat geluidsreductie en de locatie van apparatuur belangrijke factoren zijn. Samen met de klant, installateurs en adviseurs zoeken we naar oplossingen die technisch haalbaar en duurzaam zijn.”
Haage voegt daaraan toe: “Het succes van een project zoals dit ligt in het feit dat je vanaf het begin samen aan tafel zit. Door gezamenlijk te ontwerpen en te plannen, zorg je ervoor dat de oplossing niet alleen technisch, maar ook economisch optimaal is.”
Een bredere impact
Naast de directe voordelen voor Organon, draagt het project ook bij aan bredere klimaatdoelen. Het nieuwe systeem bespaart jaarlijks 7.700 gigajoule aan energie.
De markt voor warmtepompen is de afgelopen jaren enorm veranderd, met een duidelijke verschuiving van traditionele koelinstallaties naar duurzame verwarmingsoplossingen. “De afgelopen 45 jaar zijn wij voornamelijk koelleverancier geweest, alleen de laatste vier jaar geleden was 65 procent van onze opdrachten gerelateerd aan warmte”, vertelt Haage. “Tegenwoordig is de vraag naar warmtepompen veel groter. Dat heeft onze werkwijze veranderd; van piekmomenten in de zomer naar een constante vraag, omdat warmtepompen vooral in de winter optimaal moeten presteren.”
Toekomstige innovaties richten zich op het gebruik van milieuvriendelijke koudemiddelen zoals propaan en het verhogen van de efficiëntie van water-water warmtepompen. “Het gaat er niet alleen om nieuwe technologie te ontwikkelen”, benadrukt Haage, “maar ook om ervoor te zorgen dat onze serviceorganisatie klaar is om deze innovaties te ondersteunen. Dat maakt het verschil.”