Het Waterstofhuis geeft een kijkje in de toekomst

28.05.2021

Het Waterstofhuis geeft een kijkje in de toekomst

Netwerkbedrijf Alliander en Kiwa, een bedrijf dat zich specialiseert in testen, inspectie en certificering, bouwen momenteel samen in Apeldoorn een waterstofhuis. Sjoerd Delnooz van Kiwa vertelt tijdens een kennissessie van Smart Energy Nederland over de laatste stand van zaken.

Het Waterstofhuis is een demonstratiewoning/opleidingslocatie ingericht als woonhuis, waar vakmensen kunnen leren hoe ze in woonwijken de huidige aardgasvoorziening geschikt kunnen maken voor waterstof. De Nederlandse overheid heeft als doel om voor 2050 alle woningen in Nederland van het aardgas af te halen. Omdat het bestaande gasnet gebruikt kan worden voor een waterstofnet is waterstof één van de opties om aardgas te vervangen.

Waterstof in de gebouwde omgeving
Omdat de meeste monteurs en installateurs weinig ervaring hebben met het ombouwen van gasnetwerken voor gebruik van waterstof, zocht Alliander naar een partner met verstand van waterstof én een waterstofvergunning. Die partner werd gevonden in Kiwa. Kiwa’s locatie in Apeldoorn heeft niet alleen een vergunning voor het werken met waterstof, maar Kiwa is in Nederland ook opleider op het gebied van waterstof en de energietransitie.

Het Waterstofhuis wordt volledig ingericht als een woonhuis, heeft een 100% waterstofketel, keuken en meterkast. In het demohuis wordt de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving naar de praktijk gebracht.

Pilot met waterstof in Lochem
In 2021 zal Alliander in Lochem een pilot starten waarbij bestaande woningen met een aardgas-aansluiting worden overgezet op waterstof. Omdat er in deze wijk veel oudere en niet optimaal geïsoleerde woningen staan, zijn deze woningen minder geschikt voor de toepassing van warmtepompen of aansluiting op een warmtenet. Waterstof is daarom een interessant alternatief. De bewoners van deze wijk kunnen straks het Waterstofhuis bezoeken en ervaren welke eventuele aanpassingen nodig zijn om hun woning klaar te maken voor waterstof.

Naast vakmensen en bewoners zijn ook gemeenten, leveranciers en iedere andere geïnteresseerde  van harte welkom om het Waterstofhuis te komen bezoeken.