Hoe combineer je een houten vloer en vloerverwarming?

25.02.2025 Evelien Schreurs

Hoe combineer je een houten vloer en vloerverwarming?

Veel nieuwbouwwoningen hebben vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp. Vaak wordt nog aangenomen dat een dergelijke vloerverwarming niet gecombineerd kan worden met een houten vloer. Dat is wel degelijk mogelijk, zolang er wordt gekozen voor de juiste materialen. 

Over het nemen van vloerverwarming en het kiezen van een vloer zegt Milieu Centraal het volgende: “Naar boven toe is een goede warmte doorlatendheid (warmtegeleiding) nodig. Naar beneden en opzij toe bij voorkeur zo min mogelijk warmtegeleiding naar warmte vasthoudende materialen (met hoge warmte capaciteit) zoals steen en beton.”

Een vloerverwarming, met name in combinatie met warmtepomp, heeft het hoogste rendement bij een lage aanvoertemperatuur en kleine temperatuurschommelingen. Een goed geïsoleerde ondervloer, kruipruimte en buitenmuur zijn dan ook essentieel. Om warmteverliezen zo veel mogelijk te voorkomen moet de warmte dus zo snel mogelijk naar de vloer boven de vloerverwarming worden afgegeven. Daarom moet de (boven)vloer warmte goed geleiden en dus een lage warmteweerstand hebben. 

De vloer die onder de vloerverwarming ligt, moet juist een hoge isolatiewaarde hebben, zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat via de bodem of de kruipruimte. Ook aangrenzende muren moeten goed geïsoleerd zijn, net als het materiaal waar de verwarmingsslangen op liggen. Verder moeten de verwarmingsslangen dicht op de (boven)vloer liggen en moet de vloer ruimte hebben om wat uit te zetten en te krimpen om zo temperatuurverschillen op te vangen, en moet

Houten vloer
Met deze vereisten in het achterhoofd kan worden bepaald of hout een goede vloer is om te combineren met vloerverwarming. “Een massief houten vloer combineert minder goed met vloerverwarming omdat deze minder goed warmte doorlaat”, waarschuwt Milieu Centraal. Datzelfde geldt voor andere materialen die weinig warmte doorlaten, zoals tapijt.

Vloeren met een lage warmteweerstand zijn dus het beste te combineren met vloerverwarming. Dat zijn bijvoorbeeld vaak stenen vloeren, maar ook houten vloeren en tapijt zijn geschikt als ze maar genoeg warmte doorlaten. Een houten vloer, lamelvloer of parket kan dus wel, als het maar dun genoeg is.

Een rapport van Ruver Management & Installatieadvies stelt dat houten vloeren veel warmte vasthouden en zien dat als voordeel, omdat de warmte langer in huis blijft. Milieu Centraal laat weten dat het inderdaad zo kan zijn dat een houten vloer warmte vasthoudt, en daarmee de temperatuur in huis langer wordt behouden. Maar dat heeft niet per definitie een positieve uitwerking, want wanneer je je huis wil koelen, zal dat ook langer duren. Omdat de temperatuur dus wordt ‘vastgehouden’ kan het dus tijdelijk te warm of te koud zijn.

“Het blijft een complex verhaal” vertelt Milieu Centraal, het “juiste” materiaal voor een vloer verschilt per situatie. Uiteindelijk gaat het om een samenwerking van de materialen van de ondervloer en van de bovenvloer. Daarbij spelen weersomstandigheden een rol, evenals omstandigheden in huis zoals de isolatie van muren of het al dan niet gebruiken van zonneschermen.

Het hangt dus af van de omstandigheden, maar in principe kan een houten vloer gecombineerd worden met vloerverwarming, mits de juiste typen vloer en isolatie worden gekozen. Uiteindelijk blijft het meest belangrijke dat er op zo’n manier verwarmd wordt, dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat.