Hoe gaat het met de Energieschutting?

02.02.2023 Simone Tresoor

Hoe gaat het met de Energieschutting?

In september vorig jaar plaatste Warmte365 een artikel over de Energieschutting. Het bericht riep enorm veel reacties en aanvullende vragen op. Zoveel dat uitvinder Bert Veenma van Optisolar, het bijna niet meer aankon. Tijd voor een vervolginterview.

Om het geheugen op te frissen: de energieschutting kan een oplossing zijn om zonder grondboring of buitenunit bestaande en nieuwbouwwoningen te verwarmen. Vanaf de schutting gaan twee leidingen de grond in. Deze leidingen lopen naar de warmtepomp die de woning verwarmd en warm tapwater maakt. Het voordeel van dit systeem is dat het geen geluid maakt en een goed rendement heeft door de instraling van het zonlicht en door het halen van warmte uit de buitenlucht.

Specificaties
Voor bestaande woningen met een gasaansluiting kun je voor een hybride opstelling kiezen. Hier is een energieschutting van 4 strekkende meter nodig en zal 60 procent aan gas worden bespaard. Voor goed geïsoleerde woningen of nieuwbouw is 6 meter schutting nodig en dan is de woning helemaal van het gas af.

De schuttingdelen zijn gemaakt van aluminium en worden volledig in Nederland geproduceerd. De warmte wordt gemaakt door middel van glycol dat door een buisje in het profiel stroomt. Indien gewenst kan er ook groene glycol worden gebruikt, gemaakt van een soort bietensap.

De delen zijn 180 centimeter hoog een 200 centimeter lang. Om een 3 kilowatt warmtepomp te voorzien van de benodigde energie zijn twee van deze delen nodig. De schutting kan met delen van een meter  worden uitgebreid naar gelang de warmtevraag van een gebouw. Een andere optie is dat de schuttingdelen in variabele lengtes tot maximaal 9 meter aan een gevel kunnen worden bevestigd. Ze kunnen zelfs als gevelafwerking dienen.

Hoe was het om deze golf van publiciteit over zich heen te krijgen?
Veenma: “Dat vond ik in het begin niet zo leuk. We zijn een hele kleine organisatie en ik houd me vooral met de techniek bezig. Ze kwamen allemaal bij mij uit. Ik probeerde echt iedereen terug te bellen, zelfs als ik pas om 8 uur thuiskwam. Sommige mensen willen binnen een week antwoord, en dat duurt gewoon wat langer.

Daarom is de site van Optisolar inmiddels bijna aangepast, daar kan men een formulier invullen waarmee men direct een offerte toegestuurd krijgt. Ook zijn wij de afgelopen drie maanden van drie naar twaalf personeelsleden gegaan. Al met al vond ik de aandacht toch ook wel leuk. Mijn moeder is trots op me, mijn broer en zus ook.

Onze wens is dat installateurs hem gaan installeren, niet wij zelf. Wij leveren alle apparatuur en begeleiden een tijdje zodat er geen fouten worden gemaakt. Daarvoor hebben wij de Optibox ontwikkeld waar alle techniek al in zit, die klik je onder of op de warmtepomp en daar sluit je de twee leidingen vanaf de schutting op aan en dan werkt het, stekkerklaar.”

Is er in de winter te weinig zon om rendement te krijgen?
"Het antwoord is nee. Er is genoeg zon. Zelfs op donkere dagen komt bij de schutting genoeg warmte binnen. Op bewolkte dagen is er ook zoninstraling en een voordeel is dat de schutting in de winter haaks op de zon staat."

Waar kun je ze kopen en wat is de levertijd?
"Bij Optisolar met een levertijd van twee maanden."

Kun je er struiken tegenaan plaatsen?
"Dat kan wel, maar je moet hem niet helemaal dicht laten groeien. Klimop is dus geen goed idee."

Zeker een interessante innovatie, maar ik mis de cijfers?
"Optisolar heeft TNO een jaar lang de schutting laten monitoren en hier zijn rapporten van. Het gelijkwaardigheidsrapport komt er aan, maar deze procedure heeft tijd nodig. Overigens kan iedere techneut uitrekenen wat de brontemperatuur is als het ’s nachts 6 graden Celsius is. Daar heb je geen TNO cijfers voor nodig."

Hoe gaat het met de 35 woningen waar de schutting al geplaatst is?
"Dat gaat top. Er is één huis bij die inmiddels een elektrische auto heeft en die ontdekt dat de opbrengst van zijn zonnepanelen te weinig is. Dus van de 35 huishoudens zijn er 34 gelukkig."

Hoe doe ik dat met mijn buren? Die willen er ook van profiteren!
"Dan kun je een schutting delen! Dat is mogelijk."

Zijn soortgelijke systemen ook voor platte daken ontwikkeld?
"Nee."

Zijn er nog nieuwe ontwikkelingen?
"Ieder product heeft een nadeel. Zo ook de Energieschutting en dat is loos rendement. Hiervoor heb ik een warmtebatterij bedacht waar je de warmte twee tot drie weken kunt opslaan. Hierin zit software waarmee we anticiperen op de weersvoorspellingen.

De schutting doet zijn werk prima tot min 3 graden Celsius ’s nachts, daaronder kun je dus de warmtebatterij gebruiken en in hele zeldzame gevallen wanneer het lange tijd heel koud is, stookt men bij met elektriciteit. Maar dit komt bijna nooit meer voor."

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, dus is het wel waar?
"Ik snap dat men dat denkt. Het is de eenvoud van de uitvinding. Het is een simpele oplossing en die zijn vaak het interessantste."