Woningen verwarmen met de schutting

22.09.2022 Simone Tresoor

Woningen verwarmen met de schutting
©Optisolar

Er is geen buitenunit met het bijbehorende geluid nodig en ook geen grondboring. De energieschutting van Optisolar haalt warmte uit buitenlucht én door zoninstraling. Bert Veenma heeft hem bedacht.

Veenma: “Het eurekamoment kwam om drie uur ’s nachts. Ik werkte als installateur voor iemand die PVT-daken maakt. Daar heb je grote daken met PVT nodig om een kleine warmtepomp op te laten draaien. Ik heb toen weken nagedacht hoe je een kleiner oppervlakte beter kon benutten.”

Eureka
“De truc zit hem in het volgende: warmte stijgt en als warmte stijgt valt koude. Doordat het profiel kouder wordt zuigt hij vanaf boven warme lucht aan en die gaat door de kamers. Daardoor kun je warmte oogsten met een profiel van negen centimeter breed en een vierkante meter die contact maakt met de buitenlucht. Je haalt de warmte dus uit de buitenlucht, zelfs als het vriest. Zelfs op een winterdag heb je meer rendement omdat er gebruik wordt gemaakt van de buitenlucht én zonlicht”, verklaart Veenma.

De energieschutting kan dus een oplossing zijn om zonder grondboring of buitenunit bestaande en nieuwbouwwoningen te verwarmen. Vanaf de schutting gaan twee leidingen de grond in. Deze leidingen lopen naar de warmtepomp die de woning verwarmd en warm tapwater maakt. Het voordeel van dit systeem is dat het geen geluid maakt en een goed rendement heeft door de instraling van het zonlicht.

'Bij hybride spaar je 60 procent gas uit'
“Voor bestaande woningen met een gasaansluiting kun je voor een hybride opstelling te kiezen. Hier is een energieschutting van vier strekkende meter nodig en zal 60 procent aan gas worden bespaard. Voor goed geïsoleerde woningen of nieuwbouw is zes meter schutting nodig en dan is de woning helemaal van het gas af”, aldus Veenma.

De schuttingdelen zijn gemaakt van aluminium en worden volledig in Nederland geproduceerd. De warmte wordt gemaakt door middel van glycol dat door een buisje in het profiel stroomt. Indien gewenst kan er ook groene glycol worden gebruikt, gemaakt van een soort bietensap.

Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling
De delen zijn 180 centimeter hoog een 200 centimeter lang. Om een 3 kilowatt warmtepomp te voorzien van de benodigde energie zijn twee van deze delen nodig. De schutting kan met delen van een meter  worden uitgebreid naar gelang de warmtevraag van een gebouw. Een andere optie is dat de schuttingdelen in variabele lengtes aan een gevel kunnen worden bevestigd. Ze kunnen zelfs als gevelafwerking dienen.

Er is al een mooie prijs gewonnen met dit idee. In Amersfoort wonnen ze een prijs van het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling. Ze mogen de schutting bij drie Amersfoortse woningen plaatsen. De schutting wordt daar geplaatst met een nieuw ontwikkelde warmtebatterij. Zo haal je warmte uit de buitenlucht, van zonlicht en uit de grond. Overdag wordt de warmte opgeslagen in de grond op slechts tien meter diepte. Die bron is in een kwartier geboord.

Nu de dames nog om
Op de vraag of er nog nadelen aan de schutting kleven wordt besmuikt gelachen. “50 procent van de vrouwen vindt hem niet mooi, maar we hebben nu een versie waarbij hij met bloembakken wordt geleverd, dan zakt dit percentage subiet naar 10 procent.”

Testen of het werkt is niet meer nodig, al zo’n 35 woningen draaien enkele jaren naar volle tevredenheid op de energieschutting. De kosten bedragen 1.000 euro per strekkende meter.