Verschil woningwaarde tussen groene en rode energielabels steeds groter
22.04.2025 Evelien Schreurs

Woningen met een goed energielabel leveren nog altijd meer op dan woningen met een slecht energielabel. Door stijgende woonprijzen en krapte op de woningmarkt is die meerwaarde iets afgenomen, maar nog steeds duidelijk aanwezig. Vooral het energiezuiniger maken van woningen met een rood of geel label levert in verhouding veel op.
Een woning met energielabel A++++ is heel energiezuinig: het is uitstekend geïsoleerd en maakt gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en een warmtepomp. Een huis met energielabel G heeft slechte isolatie, een verouderde cv-ketel en een hoog energieverbruik.
Een woning met energielabel A is 610 euro meer waard per vierkante meter dan een woning met label G. De gemiddelde woning in Nederland is 113 vierkante meter en daarmee is een woning met energielabel A gemiddeld 69.000 euro meer waard dan een woning met energielabel G. Dat blijkt uit onderzoek van Brainbay en NVM (Nederlandse Vereniging voor Makelaars).
De grootste sprong in woningwaarde wordt gemaakt bij het verduurzamen van energielabel G naar C, met maar liefst 11,3 procent. Met een gemiddelde verkoopprijs van 366.000 euro voor een woning met energielabel G gaat dat om een waardestijging van 40.000 euro.
Maar ook kleinere verduurzamingsstappen kunnen de woningwaarde al met 10.000 euro laten toenemen. De meest populaire maatregelen zijn isolatie en zonnepanelen.
Het verschil in woningwaarde op basis van het energielabel is sinds 2021 steeds groter geworden. Waar het gemiddelde verschil tussen een woning met energielabel A en G nu 610 euro is, was dat in 2021 nog 200 euro.
“De verklaring hiervoor is dat vanaf eind 2021 en in 2022 de gasprijzen (en daarmee de energielasten) zeer hard zijn gestegen. De bewustwording onder consumenten over de duurzaamheid van de woning is in deze periode snel groter geworden. Woningen met een groen label worden daarmee steeds interessanter voor woningkopers, en dat is terug te zien in de index”, aldus Brainbay. Naar verwachting zal het verschil in woningwaarde door energielabels in de loop van dit jaar verder oplopen.
Woningen met een groen energielabel zijn dus meer waard, hebben lagere energiekosten en worden ook sneller verkocht dan woningen met slechtere energielabels. Het verkopen van een woning met energielabel A, B of C duurt gemiddeld vier weken, voor woningen met label E, F of G is dat één tot drie weken langer. Ook worden woningen met groen energielabel vaker boven de vraagprijs verkocht dan woningen met oranje of rood energielabel.
Krappe woningmarkt
“De meest voorkomende verduurzaming is de stap van energielabel C naar A. Jarenlang zagen we de bijbehorende procentuele waardevermeerdering steeds groter worden, maar in 2024 is een lichte daling zichtbaar. Eind 2023 leverde deze stap een waardestijging van 5,3 procent op, maar sindsdien is dit gedaald naar 4,7 procent”, aldus Brainbay in een onderzoek eerder dit jaar.
Brainbay stelt dat de daling komt door hogere huizenprijzen en een krappe woningmarkt. “Bij een ruim woningaanbod kiezen kopers sneller voor een energiezuinig huis, maar bij minder keus nemen ze sneller genoegen met een iets minder duurzaam label.”
Het verder verduurzamen van een huis dat al relatief duurzaam is, bijvoorbeeld van energielabel C naar A, is wat minder lucratief geworden. Het verduurzamen van een woning met een rood of geel energielabel (D, E, F of G) levert meer op.
Hoeveel een woning in waarde stijgt met een beter energielabel, verschilt per regio. Bij verduurzaming van energielabel C naar energielabel A, vindt de grootste waardevermeerdering plaats in Groningen, gevolgd door Friesland, Zeeland en Limburg.
Die verschillen in meerwaarde van verduurzaming hangen samen met de krapte op de woningmarkt: Als er meer woningen te koop staan, en de consument dus meer keuze heeft, zal de woningwaarde harder stijgen met een beter energielabel. In gebieden waar minder huizen te koop staan moeten consumenten concessies doen en nemen ze eerder genoegen met een slechter energielabel.
Weinig gebruik hogere hypotheek voor verduurzaming
Sinds 2024 mag er voor woningen met een hoger energielabel een hogere hypotheek worden afgesloten. Ook mogen kopers een hogere hypotheek afsluiten wanneer zij een huis hebben gekocht en dat gaan verduurzamen.
Volgens Brainbay wordt er echter nog niet veel gebruik gemaakt van deze nieuwe hypotheekruimte. Zij zien geen extra waardestijging. “Het prijsverschil tussen label A & B en minder duurzame woningen is in 2024 niet verder toegenomen. Het onderlinge verschil tussen label C en D nam daarentegen juist toe, ondanks dezelfde leenverruiming. De markt heeft de voordelen van een beter energielabel al duidelijk ingeprijsd, waardoor deze extra financieringsruimte weinig invloed heeft.”
Meeste woningen hebben al groen energielabel
Veel woningen hebben al een groen energielabel, laat data van het Compendium voor de Leefomgeving zien. Van de 5 miljoen woningen die een geldig energielabel hebben, heeft ruim 35 procent energielabel A of hoger. Ruim 51 procent heeft al een energiezuinig label (label A en B), eind 2010 was dat nog 16 procent. Het aandeel woningen met onzuinig energielabel (E, F of G) liep terug van 25 procent in 2010 naar minder dan 14 procent in 2024.
Energiezuinige woningen worden vooral gekocht door ouderen en doorstromers. Bewoners die in een huis met groen energielabel wonen, kiezen bij verhuizing vaak opnieuw voor een groen energielabel.