Hoe ontwikkelen de wachttijden voor warmtepompen zich?

02.06.2022 Kenneth Nwosu

Hoe ontwikkelen de wachttijden voor warmtepompen zich?

De vraag naar warmtepompen is enorm gestegen. Helaas geldt hetzelfde voor de gemiddelde levertijd voor wie nu een warmtepomp wil laten installeren. Wachttijden van zes tot achttien maanden zijn geen uitzonderingen. 

Deze maand werd bekend gemaakt dat hybride warmtepompen verplicht worden gesteld voor mensen die vanaf 2026 hun cv-ketel vervangen. Een nieuwe stimulans in de energietransitie die reeds gestimuleerd werd door hoge gasprijzen na de Russische inval in Oekraïne.

Begrijpelijk vanuit de wens om zo snel mogelijk over te kunnen schakelen naar meer duurzame energiebronnen. Of dat nu is vanuit klimaatoverwegingen of geopolitieke overwegingen. De vraag kan echter gesteld worden hoeveel zin het heeft om te staan duwen wanneer er al sprake is van een lange wachtrij.  

Kamervragen
Deze maand werden er al Kamervragen gesteld aan Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie. Of de minister op de hoogte was van “het gekkenhuis op de markt voor wachttijden warmtepompen"? De minister antwoorde bevestigend, maar stelde ook dat de oplossingen vooral uit de markt zelf moesten komen. Reden voor Warmte365 om de markt te vragen naar de problemen waarmee ze geconfronteerd wordt. 

“De hele boel loopt vast. Sommige installateurs geven aan pas vanaf januari weer nieuwe opdrachten aan te nemen”, aldus Rob Harms, directeur van groothandel Monarch. De gemiddelde Levertijd die Monarch communiceert momenteel is 28 tot 30 weken. Er zijn meerdere obstakels. "Zelfs voor reeds lopende orders moet nog materiaal ontvangen worden.” 

Harms noemt meerdere problemen. Er is een enorme vraag naar grondstoffen. Verschillende onderdelen zijn moeilijk te verkrijgen of enorm gestegen in prijs. Zo is er bijvoorbeeld een groot tekort aan kabelbomen waarvan 80 procent uit Oekraïne kwam. De prijs van noodzakelijke chips is daarnaast explosief gestegen. 

"Chips die 22 dollarcent kostten, worden nu aangeboden voor 13 dollar. Als je op die prijs wilt afnemen dan krijg je te horen dat ze al weg zijn. Waarschijnlijk tegen een nog hogere prijs verkocht." 

Monarch werkt met premium producten. Veel last van de Chinese havencongestie heeft het bedrijf daardoor niet gehad. Veel van de producten van Monarch worden samengesteld in Duitsland, maar onderdelen daarvoor worden gemaakt in Zwitserland. Dat leverde nu wel onverwachts problemen op. Na de inval van Rusland in Oekraïne zorgde de Zwitserse neutraliteit ervoor dat de grens van Zwitserland naar Duitsland drie weken dicht ging. 

De vraag blijft ondertussen enorm hoog onder andere gestuwd door subsidies waarvan Harms zich afvraagt hoe zinvol deze zijn. 

'Eerst een goed advies'
Warmte365 sprak ook Eddy van Dijk, commercieel directeur van groothandel Navetto. Daar probeert men de problemen vooral te verkleinen door middels van triage. “Als de klant vraagt, dan voeren wij niet automatisch uit. Door eerst goed in gesprek te gaan met de klant kunnen we komen tot een goed advies. Welk producttype past er bij de klant? Is een warmtepompboiler de oplossing of kan er ook een PVT-oplossing aangeboden worden", zo vroeg hij zichzelf af.

"Uit een goede inventarisatie kan namelijk blijken dat andere stappen eerst te adviseren zijn. Soms valt eerst meer winst te halen bij goede isolatie en ventilatie. In andere gevallen blijkt een warmtenet in de wijk in de planning. Pas als blijkt dat een warmtepomp echt de juiste oplossing blijkt dan gaan we dat traject in. Maar dan kan inderdaad een wachttijd gelden van zes maanden.”

Geen zicht op verbetering
Tot slot een zorg die uit verschillende hoeken van de markt klinkt: Een gebrek aan gekwalificeerd personeel. Vooral een gebrek aan installateurs. Voor Navetto geldt in veel gevallen dat er wel voldoende voorraad is, maar niet genoeg geschikte installateurs.

Een zorg die ook met minister Jetten gedeeld werd tijdens de gestelde Kamervragen. Ook in dit kader verwees de minister naar de markt zelf: "Werkgevers en werknemers zelf spelen een belangrijke rol om te investeren in om- en bijscholing en het zorgen voor banen waar op de arbeidsmarkt vraag naar is.”

Volgens de minister zullen de huidige uitdagingen niet van korte duur zijn. In alle opzichten, van gebrek aan personeel tot schaarse grondstoffen. Voorlopig is er dan ook geen reden aan te nemen dat de wachttijden spoedig verkort kunnen worden. De stimulerende omstandigheden voor de vraag lijken niet af te nemen, terwijl de uitdagingen rondom het aanbod aanhouden.